У НАБУ показали відео, як намагаються дістатися до судді Вовка

Детективи кажуть, що вирішити ситуацію може лише Генпрокуратура
У НАБУ показали відео, як намагаються дістатися до судді Вовка
НАБУ Фото: nabu.gov.ua
18 Лютого 2021, 11:13
читать на русском

У Національному антикорупційному бюро звинуватили генеральну прокурорку Ірину Венедіктову у бездіяльності через ситуацію із притягненням до відповідальності судді Окружного адміністративного суду Павла Вовка.

Про це йдеться у повідомленні НАБУ.

У бюро нагадали, що їхні детективи двічі, 8 та 16 лютого 2021 року, прибували до Окружного адміністративного суду м.Києва для виконання ухвал ВАКС про примусовий привід Вовка до суду для участі у засіданні з обрання йому запобіжного заходу.

Виконати ухвалу не вдалося: вона не надає права затримувати підозрюваного або проникати до його житла чи іншого володіння, а голова та судді ОАСК вжили всіх заходів для того, щоб детективи не могли потрапити до приміщення суду, - йдеться у повідомленні.

Крім того, що детективам НАБУ в ОАСК постійно повідомляють про відсутність голови на робочому місці через його перебування у відпустці, там змінили пропускний режим. А з листопада 2020 року потрапити на другий поверх, де знаходиться робоче місце підозрюваного голови суду, стороннім особам можна лише за дозволом, який, надає один із "підозрюваних учасників злочинної організації, очолюваної головою ОАСК".

Тому наразі детективи утримуються від силового проникнення до судової установи.

Вирішити цю ситуацію може лише Генеральний прокурор, чия бездіяльність впродовж пів року позбавляє слідство можливості використати передбачені законодавством процедури для досягнення завдань кримінального провадження, - кажуть в НАБУ.

Читайте також

У бюро нагадали, що вже тричі ініціювали перед генпрокурором клопотання про надання дозволу на затримання підозрюваного голови ОАСК для звернення з цими клопотаннями до ВРП. Однак ОГП досі цього не зробив.

Ініційовані у листопаді 2020 року клопотання про проведення обшуків досі залишаються без відповіді. Повторні клопотання, подані особисто в.о. керівника САП 15 лютого 2021 року, генпрокурорка не підтримала, - нагадали у НАБУ.

Нагадаємо, 3 листопада Національне антикорупційне бюро оголосило в розшук голову Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка, якого підозрює у створенні злочинної організації з метою захоплення державної влади.

23 грудня 2020 року детективи НАБУ вручили особисто голові ОАСК повістку про виклик до суду.

6 січня ВАКС відмовився продовжувати розслідування кримінального провадження щодо створення злочинної організації і захоплення влади, у якому фігурує голова Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк.

Напередодні суд відмовився примусово доставити на засідання суддю Вовка, який відверто ігнорує засідання у його ж справі, попри те, що на відео НАБУ зафіксовано, як детективи оголошують підозрюваному повістку про виклик, а той викидає її з автомобіля.

8 лютого детективи НАБУ не знайшли голову Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка ні вдома, ні на роботі, і не змогли примусово доставити його до суду, де йому мали обрати запобіжний захід.

16 лютого детективи НАБУ вдруге не змогли примусово привести підозрюваного у державній зраді  Вовка до Антикорупційного суду для обрання запобіжного заходу у вигляді 3 млн грн застави.

Суддя ОАСК Павло Вовк, якого детективи НАБУ не знайшли, аби примусово привести до суду, у соцмережах прокоментував дії НАБУ.

Він стверджує, що його ніхто з НАБУ не шукав ані 16-го, ані 8 лютого, коли також мало відбутися судове засідання з обрання йому запобіжного заходу.

1