У НБУ пояснили, чи будуть банки підвищувати курс долара

Українці хвилюються, що курси валют зростуть до необґрунтовано високих рівнів
Важливо
У НБУ пояснили, чи будуть банки підвищувати курс долара
Долари, валюта Фото: John Guccione Pexels
30 Травня 2022, 23:05
читать на русском

Банки не будуть підвищувати курс долара до необґрунтовано високих рівнів, оскільки є конкуренція за клієнтів. При цьому фіксований курс у довгостроковому періоді має більше недоліків – це створює економічні дисбаланси, знижує конкурентоспроможність наших виробників.

Про це заявив заступник голови Національного банку України Юрій Гелетій в інтервʼю Forbes.

За його словами, рішення про розблокування курсів безготівкових операцій громадян за кордоном створило однакові умови для українців, які вимушено перебувають за кордоном та для тих, хто залишився в країні.

За розрахунками НБУ, середній обсяг безготівкових розрахунків за товари та послуги за українськими картками у квітні становила близько 125 доларів на одну особу. Тобто для звичайного українця певне зростання курсу операцій не створить значних незручностей.

Я бачив у Мережі побоювання, що банки піднімуть курси до необґрунтовано високих рівнів. Але ми розуміємо, що так вони зробити не зможуть, адже є конкуренція за клієнтів. Як наслідок, ключові гравці, якщо і підняли курси для операцій громадян за кордоном, то незначно, - сказав Гелетій.

Нагадаємо, що з 21 травня в Україні почали діяти нові правила на валютному ринку. Зокрема, НБУ скасував обмеження на встановлення курсу, за яким банки продаватимуть валюту клієнтам.

Читайте також