Продаватимуть за будь-якою ціною: НБУ скасував обмеження на встановлення курсу

Нацбанк зменшив щомісячний ліміт на зняття готівки з гривневих рахунків за кордоном
Головне
Продаватимуть за будь-якою ціною: НБУ скасував обмеження на встановлення курсу
Валюта (Фото: НБУ)
20 Травня 2022, 19:41
читать на русском

З суботи, 21 травня, НБУ скасує обмеження на встановлення курсу, за яким банки продаватимуть долари та євро клієнтам.

Про це повідомили на сайті НБУ.

Зняття обмежень на встановлення курсів, за якими банки продають валюту населенню, поліпшить умови роботи легальних суб'єктів ринку. Це сприятиме посиленню конкуренції, підвищенню ліквідності легального сегмента та зменшенню обсягу нелегальних операцій. Усе це зробить валютний ринок стійкішим та сприятиме зниженню амплітуди курсових коливань у його готівковому сегменті, - сказав заступник Голови НБУ Юрій Гелетій.

Раніше курс валют у банках не повинен був відхилятися від офіційного більше ніж на 10%.

Також НБУ скасував обмеження на встановлення курсу, за яким банки списують з рахунків клієнтів кошти в гривні, якщо клієнти розраховуються гривневими картками за кордоном. Зокрема, зменшили щомісячний ліміт на зняття готівки з гривневих рахунків за кордоном, до 50 тисяч гривень в еквіваленті (зі 100 тис. грн, як було досі).

Своєю чергою це дозволить знизити ризики непродуктивного відпливу капіталу та зменшити можливості для спекуляцій та обходу валютних обмежень.

Громадяни і надалі матимуть змогу знімати за кордоном готівку з валютних рахунків, відкритих в українських банках, у межах щоденного ліміту в 100 тис. грн. Зміни також не стосуються використання платіжних карток за кордоном для розрахунків із метою оплати вартості товарів, робіт та послуг – більшість з них можна й надалі здійснювати без обмежень, - пояснили в НБУ.

Також НБУ заборонив банкам проводити операції, які порушують запроваджені обмеження або сприяють їхньому уникненню.

Таким чином не можна буде переказувати кошти для надання кредитів нерезидентам (крім фінансових установ), надавати кредити юридичним особам у гривні для погашення кредитів в іноземній валюті, а також змінювати валюту виконання кредитних договорів, укладених з юрособами (крім банків), з іноземної валюти на гривню.

Нагадаємо, за кілька тижнів курс долара в Україні може значно зрости.

Читайте також

1