У НБУ відмовилися розповісти про зарплату голови Шевченка та його заступників

НБУ порушив законодавство через обмеження інформації про розпорядження бюджетними коштами
Важливо
У НБУ відмовилися розповісти про зарплату голови Шевченка та його заступників
Шевченко Кирило (фото: https://www.facebook.com/KyryloShevchenkoCEO)
24 Червня 2022, 13:31
читать на русском

Національний банк України відмовився повідомляти про розмір заробітної платні голови Кирила Шевченка та його заступників за лютий-травень.

Про це йшлося у відповіді НБУ на інформаційний запит Українських новин. 

На підставі Запиту вимагається надати інформацію про заробітну плату членів Ради Національного банку та членів Правління Національного банку за період з лютого по травень 2022 (за кожен місяць окремо). Звертаємо увагу на те, що запитувана інформація стосується майнового стану вищевказаних осіб, відомостей про події та явища, які відбуваються у професійному, діловому житті цих осіб, що, згідно з вищенаведеним, є конфіденційною інформацією (персональними даними) відповідних суб’єктів персональних даних, яка належить до інформації з обмеженим доступом. [...] Зважаючи на вищенаведене, у Національного банку відсутні правові підстави для надання інформації, яка вимагається згідно запиту, оскільки така інформація належить до інформації з обмеженим доступом, - йшлося у відповіді НБУ на запит.

Такою відповіддю НБУ порушують законодавство через те, що обмежує інформацію про розпорядження бюджетними коштами.

Адже згідно зі ст. 6 Закону України "Про доступ до публічної інформації" рішення про обмеження доступу до інформації приймається на підставі результату "трискладового тесту".

Зокрема, потрібно аргументувати, що розголошення інформації дійсно може зашкодити національній безпеці, територіальній цілісності або громадському порядку, та оцінити шкоду, яку може бути завдано розголошенням цієї інформації національним інтересам, зіставити важливість приховування такої інформації із суспільним інтересом.

У результаті того, що НБУ є особливим центральним органом державного управління, згідно з нормами Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення відкритості інформації про розмір оплати праці в державних та комунальних компаніях" він повинен був опублікувати інформацію про зарплату керівництва.

Нагадаємо, колишній проросійський депутат Верховної Ради Ілля Кива під час війни продовжував одержувати депутатську зарплату. Йому виплатили 100 тис. гривень

Читайте також