У НСЗУ розповіли про умови безплатної екстреної меддопомоги

Бригади екстреної допомоги виїжджатимуть в разі критичного стану до пацієнтів
У НСЗУ розповіли про умови безплатної екстреної меддопомоги
Швидка допомога (Фото: Ваше здоров`я)
16 Лютого 2021, 16:47
читать на русском
В Україні внесли зміни до програми медичних гарантій (ПМГ) у 2021 році. Відтепер пацієнт може отримати безплатну невідкладну меддопомогу без наявності декларації.

Про це повідомляє Національна служба здоров'я.

Пацієнт отримує екстрену медичну допомогу незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. Також для виклику швидкої не потрібно е-направлення. Адже дзвінок на 103 передбачає, що людина перебуває у невідкладному стані, - йдеться у повідомленні.

Надання екстреної медичної допомоги є безоплатним. Зокрема: на місці події - на вулиці, у громадських місцях, на виробництві, в різноманітних установах; під час транспортування пацієнта, який потребує надання екстреної медичної допомоги в цей час, у відповідь на звернення медичних працівників; при особистому зверненні пацієнта, який перебуває у загрозливому для життя стані, до підрозділу ЕМД.

Читайте також

Крім того, бригади екстреної допомоги виїжджають в разі критичного стану до пацієнтів з COVID-19 і на місці оцінюють стан здоров’я людини, визначають потребу в госпіталізації та транспортують осіб з підозрою на COVID-19 до визначеної лікарні. Якщо пацієнт з COVID-19 не потребує госпіталізації, йому надають необхідну медичну допомогу та рекомендації.

У Нацслужбі здоров'я нагадали, що екстрена медична допомога надається при невідкладних станах - раптовому погіршенні фізичного або психічного здоров'я, яке становить пряму та невідворотну загрозу життю та здоров'ю людини або оточуючих її людей і виникає внаслідок хвороби, травми, отруєння або інших внутрішніх чи зовнішніх причин.

Нагадаємо, що Національна служба здоров’я України (НСЗУ) назвала перелік стоматологічних послуг, які з 2021 року мають бути безплатними для всіх українців.

1