У поліції розповіли, як каратимуть за жорстоке поводження з тваринами

Набув чинності закон, який посилює відповідальність за образу тварин
У поліції розповіли, як каратимуть за жорстоке поводження з тваринами
11 Листопада 2021, 14:55
читать на русском

В Україні набув чинності закон, яким посилено відповідальність за жорстоке або безвідповідальне поводження з тваринами.

У звязку із цим у Національній поліції пояснили, яке покарання чекатиме порушників.

Як повідомив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький у Фейсбуці, каратимуть за:

  • жорстоке поводження або вбивство домашніх тварин та безпритульних тварин;
  • умертвляння тварин шляхом утоплення, задушення, використання електричного струму та отрути;
  • порушення правил транспортування тварин, якщо такі дії призвели до тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі тварини.

Також відтепер заборонено надавати фотопослуги з дикими тваринами, дарувати домашніх тварин як призи, нагороди чи премії; дресувати тварин у жорстокий спосіб; жебракування з тваринами, в т.ч. безпритульними; залишати тварину без можливості укриття в приміщенні, або в закритому салоні автомобіля за відсутності в ньому людини, а також при температурі повітря більше ніж +20 °C та менше ніж +5 °C; пропаганда жорстокого поводження з тваринами.

Поліція каратиме також за:

  • замуровування тварин у підвальних приміщеннях;
  • залишення тварин прив’язаними без нагляду в громадських місцях, поблизу зупинок, магазинів тощо;
  •  убивство тимчасово ізольованих безпритульних домашніх тварин;
  • регулювання чисельності тварин біологічно обґрунтованими методами та за допомогою евтаназії. Дозволяється лише біостерилізація, влаштування у притулок.

Віднині буде нормуватися довжина повідця тварини на прив’язі – не менше 20 метрів, для сторожових собак – не менше 10 метрів.

Відповідно до ст. 89 (Жорстоке поводження з тваринами) КУпАП, знущання з тварин, у тому числі безпритульних, що спричинило їх мучення, завдало їм фізичного болю, страждань, але не спричинило тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі, залишення тварин напризволяще, а також інші порушення правил утримання, поводження та транспортування тварин, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від 3400 до 5100 гривень з конфіскацією тварини, якщо перебування тварини у власника становить загрозу для її життя або здоров’я, - розповів Білошицький.

У поліції наголосили, що за ті самі дії, вчинені стосовно двох і більше тварин, або групою осіб, або особою, яка протягом року вже притягувалась до відповідальності за таке ж порушення, штрафуватимуть від 5100 до 8500 гривень. Також можливий адміністративний арешт на строк до 15 діб, з конфіскацією тварини, якщо перебування тварини у власника становить загрозу для її життя або здоров’я.

Нагадаємо, в серпні 2021 в Україні посилили відповідальність за жорстоке поводження з тваринами. Зокрема, забороняється застосовувати евтаназію та вбивати їх.

Читайте також

1