У Польщі видаватимуть спеціальні "паспорти" після COVID-вакцинації

Таку пропозицію включили до національної програми імунізації країни
У Польщі видаватимуть спеціальні "паспорти" після COVID-вакцинації
Вакцинація (фото: Shutterstock)
14 Січня 2021, 12:17
читать на русском

Люди, які вакцинуються проти COVID-19 у Польщі, отримають документ підтвердження, "паспорт вакцинації", після того, як отримають другу дозу вакцини. Про це повідомила заступниця міністра охорони здоров’я Польщі Анна Голавська, передає Euractiv.

Чиновниця повідомила, що Польща є останньою країною, яка вітає ідею "паспортів вакцинації", оскільки багато держав-членів розглядають рішення щодо відновлення транскордонних поїздок.

Після вакцинації підтвердження надійде у вигляді QR-коду, який можна завантажити з особистого електронного кабінету уряду чи облікового запису системи охорони здоров’я. Якщо це неможливо, друк також буде доступний у місці вакцинації, - сказала Голавська.

Читайте також

За словами заступниці міністра, код "буде так званим паспортом вакцинованої особи, який підтверджуватиме, що особа була щеплена і може користуватися правами, на які мають право вакциновані люди".

Ідея була включена до національної програми імунізації Польщі, яку уряд підтримав у грудні 2020 року. У програмі передбачалось, що вакциновані люди зможуть користуватися послугами охорони здоров'я без додаткового тестування, не включатимуться до заходів для спілкування, і їм також не доведеться йти на карантин після контакту з людиною, інфікованою COVID-19.

Нагадаємо, що у Польщі у 37 людей після щеплення проявилися побічні ефекти у вигляді анафілактичного шоку - алергічної реакції на щеплення.