У Раді розповіли, на якому етапі перебуває законопроєкт про мобілізацію і що в ньому змінять

Сьогодні рішення про долю законопроєкту буде ухвалено на профільному комітеті
Головне
У Раді розповіли, на якому етапі перебуває законопроєкт про мобілізацію і що в ньому змінять
Єгор Чернєв Фото: sluga-narodu.com
9 Січня 2024, 09:40
читать на русском

У Раді зараз розглядають три варіанти щодо того, що далі робити з урядовим законопроектом про мобілізацію. У документі багато що потрібно змінити.

Про це заявив заступник голови комітету Верховної ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв в ефірі телемарафону.

За словами нардепа, частина механізмів, які Міноборони разом з Генштабом внесли до законопроекту про мобілізацію, є спірною.

При цьому в міністерстві чують позицію комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки та готові вносити зміни до законопроекту.

Чернєв зазначив, що зараз очікується фінальна таблиця змін, які були проговорені на засіданнях комітету, аби зрозуміти, що робити з документом.

Варіантів, за словами заступника голови комітету, три:

  • рекомендація для розгляду нардепами у першому читанні, але з рекомендаціями комітету, які будуть в основі документа;
  • доопрацювання законопроекту у комітеті та подальше винесення на розгляд нардепів;
  • відправка назад Міністерству оборони для роботи над документом.

"Там справді дуже багато того, що має бути змінено", - наголосив Чернєв.

Він очікує, що завтра-післязавтра рішення про долю законопроекту буде ухвалено у комітеті.

Які спірні питання

Чернєв розповів, що одне зі спірних питань стосується того, що робити з чоловіками за кордоном. Чи потрібні якісь заходи проти них і чи приведуть вони до результату - повернення на Батьківщину для того, щоб захищати Україну.

У цьому питанні очікується позиція Міністерства закордонних справ, яке має відповідати за таку ініціативу.

Також спірним питанням є економічні обмеження, додав Чернєв. Тут необхідне обґрунтування з боку Міністерства економіки - чи не підуть люди "в тінь" і чи не призведе це до більш серйозних проблем в економіці.

Комітет при цьому пропонує запровадити окремі терміни демобілізації для тих, хто служив у тилу та був на "нулі". Це необхідно, щоб для захисників на передовій була можливість демобілізуватися раніше, ніж через 36 місяців.

"Я точно можу сказати, що не буде лотереї (для призову на військову службу - ред.), не буде мобілізації жінок, не буде майнового цензу, фактично це антиконституційно, не повинно бути такого. Антиконституційних позицій не буде", - підкреслив Чернєв.

За його словами, що буде у фіналі - можна буде дізнатися лише після другого читання у Раді.

Тим часом у ВР зареєстровано пʼять версій законопроєкту про мобілізацію, повідомив нардеп Ярослав Железняк.

Сьогодні термін подачі альтернативних законопроектів закінчився, тому, напевно, це весь перелік. Сьогодні можна вже розглядати закон.

О 10:00 заплановано Комітет з питань оборони, де і буде прийнято рішення по законопроєкту.

Нагадаємо, 25 грудня Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради проєкт закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби". Про основні положення цього законопроєкту, що вже набув широкого резонансу, читайте тут.

Читайте також