У римо-католицькому храмі Чернівців встановили унікальний рухомий вертеп - фото, відео

Різдвяну шопку зібрав сам отець-настоятель храму
У римо-католицькому храмі Чернівців встановили унікальний рухомий вертеп - фото, відео
Різдвяна шопка у костьолі Чернівців (Фото: Інофрмаційно-релігійна служба України)
9 Січня 2021, 07:20
читать на русском

У Чернівцях у римо-католицькому храмі Святого Архангела Михаїла встановили величезний вертеп, де все оживає і рухається.

Про це повідомляє Релігійно-інформаційна служба України.

При вході до костелу можна побачити вертеп, де персонажі-манекени заввишки у людський зріст, багато тварин. Вертеп вночі підсвічується, світиться також колиска з божим Дитятком.

Вертеп всередині храму займає цілий кут. Настоятель костелу, отець Кшиштоф Сапальські розповів, що таку шопку-конструкцію встановлюють у храмі вже років шість. Сам священник – поляк, в Україні працює з 2001 року. Отець шопку робить сам, на її встановлення йде два дні, а парафіяни допомагають.

Діти, які приходять з батьками до храму, не можуть дочекатися завершення Служби. Тоді отець Кшиштоф вмикає шопку і вона оживає: потяги їдуть, пташка співає, млин працює, а колиска з Ісусиком гойдається та лунають українські колядки. Біля шопки можна завести дитячі іграшки і вони теж починають рухатися.

Кожного року шопка змінюється. Додаються нові фігури. Цього разу у нас над шопкою літають літаки, на синьому небі світять зорі. Працює млин. Люди щороку щось передають для вертепу. Зі Швейцарії цього разу нам передали три мініатюрні житлові будиночки, з Польщі – ковальську майстерню, у якій рухається за роботою коваль. Колією їде потяг, який сам причіпляє вагон. Можна сказати, це не просто шопка, а наш світ у мініатюрі. Тут поєднаний час, у якому народився Ісус Христос, і час, в якому живемо ми: працюємо, їдемо у потягах та літаках… Тобто, світ змінився, люди багато чого освоїли, а Христос, як і раніше, приходить до людей — розповів отець Кшиштоф Сапальські.

Цього року у Садгірському костелі лише шопкою не задовольнилися. І з іншого боку у храмі, навпроти від шопки, можна побачити українську родину за святою вечерею. Манекени тут також у людський зріст, у вишиванках, на столі вишитий рушник, поруч багато давніх речей.

Читайте також

Нагадаємо, на Різдво у Тернополі опівночі відкрили найбільшу в Україні шопку, в якій понад сто біблійних персонажів. Зробили це під час Різдвяного богослужіння у церкві апостола Петра.

1