У Росії перебуває 109 українських політв'язнів - Денісова

Лише 33 людини знаходяться у Криму, решта - в РФ
У Росії перебуває 109 українських політв'язнів - Денісова
Людмила Денісова / Facebook
2 Лютого 2021, 15:24
читать на русском

У РФ та в анексованому Криму перебуває 109 українських політв'язнів, більша частина з яких є кримськими татарами.

Про це заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова в ефірі "Крим. Реалії".

Кількість політв’язнів збільшилася, незважаючи на те, що 35 людей у вересні 2019 року нам повернули. На сьогоднішній день 109 людей знаходяться у місцях несвободи, - йдеться у повідомленні.

Читайте також

За її словами, із вказаної кількості політичних в’язнів 33 людини перебуває у Криму: двоє відбувають покарання, 30 знаходяться у СІЗО і один – під судом.

Решта осіб перебуває у Російській Федерації: частина відбуває покарання, а частина знаходиться у слідчих ізоляторах. Зі 109 політв’язнів осіб – 75 кримських татар, - заявила Денісова.

Вона також додала, що наразі переговори щодо обміну полоненими зупинилися.

Нагадаємо, 16 січня низка російських ЗМІ повідомила, що окупанти на Донбасі готові передати українській стороні деяких утримуваних у місцях позбавлення волі громадян України за посередництва Медведчука.

Своєю чергою, уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила про односторонню передачу на підконтрольну уряду України територію незаконно ув’язнених громадян, які утримувалися на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

27 січня голова української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук заявив, що бойовики "ЛДНР" з невідомих причин не передали утримуваних українців, їх місцеперебування наразі невідоме.

В анонсований день він і бригада медиків прибули в київський аеропорт Жуляни, однак обіцяний спеціальний чартерний рейс з українцями на борту так і не приземлився. Літак повинен був вилетіти з Ростова-на-Дону в Мінськ, а звідти — до Києва, однак згодом надійшла інформація про те, що літак із Ростова не вилітав.

1