У Росії правоохоронці розвернули літак, щоб затримати опозиціонера Пивоварова

На Пивоварова завели кримінальну справу за репост у Фейсбуці
У Росії правоохоронці розвернули літак, щоб затримати опозиціонера Пивоварова
Затримання російського опозиціонера Андрія Пивоварова (фото: Телеграм)
1 Червня 2021, 11:42
читать на русском

У Росії правоохоронці розвернули літак на злітній смузі в аеропорту "Пулково" (Санкт-Петербург), щоб зняти з рейсу та затримати опозиціонера, колишнього директора громадської організації "Відкрита Росія" Андрія Пивоварова.

Про це повідомив сам Пивоваров на своєму Telegram-каналі.

Тільки що мене зняли з літака в Пулково. Летів відпочити, пройшов митницю, жодних питань не було. Літак вже пройшов стернову доріжку, як раптом стоп. Під'їхали мєнти і вивели мене. Зараз я в ФСБ Пулково, - написав опозиціонер.

Як повідомили у ФСБ Росії, Пивоваров перебував у розшуку, тому його й затримали. Літак, в якому той був, розвернули на злітній смузі, щоб зняти його з міжнародного рейсу Санкт-Петербург-Варшава.

Опозиціонера затримали в рамках кримінальної справи за ст. 284.1 КК - здійснення діяльності небажаної організації. Також силовики провели обшуки у його квартирі без рішення суду.

Зазначимо, що на Андрія Пивоварова завели кримінальну справу за репост у Фейсбуці повідомлення "Об'єднаних демократів" про реєстрацію кандидатів проєкту в муніципальних утвореннях.

Підставою для порушення справи по ст. 284.1 КК РФ (здійснення діяльності небажаної організації) був пост Пивоварова у Фейсбуці, який той опублікував в серпні 2020 року. За версією слідства, при публікації поста Андрій "мав умисел на участь в діяльності небажаної організації".

Нагадаємо, що 23 травня літак компанії Ryanair, який слідував за маршрутом Афіни-Вільнюс, здійснив незаплановану посадку в аеропорту "Мінськ". На борту літака перебував засновник найбільшого опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич разом зі своєю дівчиною, яких затримали.

За даними окремих ЗМІ, для того, щоб змусити пасажирський літак сісти в аеропорту Мінська, владою Білорусі було піднято військовий винищувач Міг-29.

Читайте також

1