У шимпанзе виявили небезпечну інфекцію

У двох національних парках в Африці мавпи страждають на проказу
У шимпанзе виявили небезпечну інфекцію
шимпанзе Фото: з відкритих джерел
13 Листопада 2020, 06:29
читать на русском

У двох національних парках в Африці мавпи страждають на рідкісну інфекційну хворобу, яку раніше жодного разу не знаходили у диких шимпанзе.

Як повідомили автори дослідження, ситуація може вказати на невідоме джерело прокази в дикій природі і дати нові ключі до вивчення таємничої хвороби.

Читайте також

Вперше симптоми прокази у шимпанзе помітила еколог Кімберлі Хокінгс в 2017 році в національному парку Кантанхез в Гвінеї-Бісау, де вона працює. Вона написала про це ветеринару Фабіану Лендертцу, який працює в Інституті Роберта Коха в Берліні. Потім, кілька місяців по тому, Леендертц побачив схожу фотографію з дослідницького центру в Кот-д'Івуарі, в сотнях кілометрів від парку Кантанхез.

Робота двох дослідників стверджує, що шимпанзе на двох територіях Західної Африки страждають на проказу — хворобу, яка передається бактеріями і, як вважалося, вражає майже виключно людей. Автори стверджують, що штами в кожному парку здаються не пов’язаними між собою і навряд чи виникли в результаті контакту з людьми.

Проказа — це давня хвороба, але на диво мало відомо про те, де і коли вона виникла і як саме поширюється. Хвороба і жахливе клеймо, яке вона несе, колись вражали мільйони людей по всьому світу. Але після того, як комбінація антибіотиків стала стандартною терапією в 1980-х роках, кількість випадків різко скоротилося, а науковий інтерес до хвороби згас, - зазначають дослідники.

Читайте також

Протягом багатьох років дослідники вважали, що проказа вражає тільки людей. Але за останні два десятиліття вчені також виявили, що патоген циркулює у броненосців в Америці і у червоних білок в Сполученому Королівстві. Обидва види мають один і той же бактеріальний генотип, званий 3I, який був пов’язаний з інфекціями людини в середньовічній Європі. В обох випадках патоген, мабуть, перейшов від людини до тварини. Вчені також повідомили про окремі випадки прокази у тварин в неволі, включаючи шимпанзе.

Нагадаємо, що у Данії виявили мутовану версію коронавірусу у 214 людей. Нову версію коронавірусу пов'язують з норковими фермами. В інституті заявили, що таку кількість випадків виявили з червня цього року.

У Міністерстві охорони здоров'я України відреагували на новий коронавірус у норок, заявивши, що ймовірність антигенної мутації SARS-CoV-2 ще не доведена. Проте, вона може мати наслідки для ефективності вакцин від COVID-19.

1