У МОЗі попередили про небезпечні мутації коронавірусу у норок

Зараження від норок є подібним до того, що зараз циркулює в світі
У МОЗі попередили про небезпечні мутації коронавірусу у норок
Мутація коронавірусу (фото: ВВС)
10 Листопада 2020, 13:54
читать на русском

У Міністерстві охорони здоров'я України відреагували на новий коронавірус у норок, заявивши, що ймовірність антигенної мутації SARS-CoV-2 ще не доведена. Проте, вона може мати наслідки для ефективності вакцин від COVID-19.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

За його словами, клінічна картина, ступінь тяжкості та передача інфекції серед заражених цим коронавірусом є подібними до того, що зараз циркулює в світі.

Однак варіант, пов'язаний з норками - ще відомий як "варіант кластеру 5" - має поєднання мутацій або змін, які раніше не спостерігались. Ймовірність антигенної мутації SARS-CoV-2 ще не доведена, але у найгіршому випадку антигенна мутація може мати наслідки для імунітету, реінфекцій та ефективності вакцин від COVID-19, - вважає він.

Ляшко (досьє Віктора Ляшка) пояснив, що багато із кандидатів у вакцини від COVID-19 використовують спайк-білок коронавірусу у якості цілі.

Читайте також

Санлікар поговорив з послом Данії в Україні паном Оле Егберг Міккельсеном щодо цього питання. Після того він проінформував Держпродспоживслужбу, Мінекономрозвитку, Національну академію наук, Національну академію медичних наук щодо проведення оцінки ризиків пов’язаних з поширенням SARS-CoV-2 у популяції норок.

Також він зазначив, що на сьогодні шість країн, а саме Данія, Нідерланди, Іспанія, Швеція, Італія та Сполучені Штати Америки, повідомили про випадки SARS-CoV-2 серед норок.

Нагадаємо, що у Данії виявили мутовану версію коронавірусу у 214 людей. Нову версію коронавірусу пов'язують з норковими фермами. В інституті заявили, що таку кількість випадків виявили з червня цього року.

Раніше повідомлялося, що у Європі з'явився новий вид коронавірусної інфекції під назвою 20A.EU1, який швидко поширюється. Новий вид коронавірусу вперше знайшли у сільськогосподарських робітників.

1