У Швейцарії узаконили одностатеві шлюби

Християнська партія парламенту виступила проти та ініціювала референдум
У Швейцарії узаконили одностатеві шлюби
ЛГБТ (фото: Pexels)
20 Грудня 2020, 01:44
читать на русском

Парламент Швейцарії ухвалив закон, який легалізував одностатеві шлюби, а також розширив права трансгендерів та лесбійських пар.

Про це повідомляє Reuters.

Закон також розширює можливості лесбійських пар завагітніти. Вони отримали доступ до донорства сперми. Також трансгендери зможуть змінити стать у документах, що посвідчують особу, звернувшись до органів реєстрації цивільних актів.

Швейцарія стане восьмою країною Європи, яка дозволяє трансгендерам змінювати стать у документах без участі лікаря чи суду, але після набуття чинності закону.

Відповідно до закону з 16 років буде можливо змінити стать в документах без згоди батьків чи опікуна. Також діти до 16 років зможуть без згоди батьків звертатися до лікарів за медичними процедурами зі змінами статі.Наразі ще потрібно звернутися до суду за дозволом про зміну статі.

Читайте також

Противники закону виступила християнська ультраконсервативна партія "Федеральний демократичний союз", яка ініціює загальнодержавний референдум із цього питання. Вони мають за 100 днів зібрати 50 тисяч підписів на підтримку проведення референдуму.

Референдум може відбутись наступного року, але до того часу закон уже не набуде чинності. Поки ж у Швейцарії діє "зареєстроване партнерство", яке не передбачає таких же прав як у шлюбі, зокрема щодо всиновлення чи отримання громадянства.

Раніше у Швейцарії проводили опитування щодо підтримки одностатевих шлюбів, тоді 80% громадян висловились за такі шлюби.

Нагадаємо, що 21 жовтня Папа Римський Франциск уперше публічно підтримав одностатеві цивільні союзи. Він заявив, що гомосексуали мають право бути в сім’ї. Вони діти Божі. Ніхто не повинен бути через це покинутим або нещасним.

Ватикан заявив, що коментарі Папи Римського Франциска щодо ЛГБТ-союзів в документальному фільмі були вирвані з контексту і не свідчать про жодні зміни в церковній доктрині щодо гомосексуалів чи підтримку одностатевих шлюбів.