У Тернополі знайшли сибірську виразку в місцевому зоокуточку

На території парку ввели карантин
У Тернополі знайшли сибірську виразку в місцевому зоокуточку
Медичні дослідження (Фото: Фейсбук)
10 Жовтня 2021, 21:21
читать на русском

У Тернополі в зоокуточку парку "Топільче" загинув поні, у якого була сибірська виразка. Напередодні з цього парку втекли два буйволи, які розгулювали містом.

Про це повідомила Держпродспоживслужба.

"Сибірку" виявили за допомогою дослідження патологічного матеріалу ще 4 жовтня. На місці події було введено карантин.

В зоокуточку провели дезінфекцію, а місце, де жив і гуляв поні, обпалили вогнем. Інших тварин вакцинували від сибірської виразки, а працівникам зоокуточка призначили курс антибіотиків.

Жителям та гостям міста рекомендували не годувати тварин з рук в зоокуточку, а також не гуляти поруч з собаками. Це може бути небезпечним.

На території зоокуточка та парку "Топільче" взяли на дослідження проби води і ґрунту на наявність спор сибірської виразки.

Триває спостереження за здоров'ям тварин зоокуточка. Фахівцями ветеринарної медицини вживаються заходи відповідно до плану. За контактними особами здійснюється медичне спостереження, - йдеться у повідомленні Держпродспоживслужби.

Довідка. Сибірська виразка - гостре, особливо небезпечне інфекційне захворювання всіх видів сільськогосподарських, домашніх і диких тварин, а також людей.

Збудник сибірської виразки – bacillus anthracis – зустрічається у двох формах – вегетативній та споровій. Вегетативні форми швидко гинуть при дії звичайних дезінфікуючих речовин і кип’ятінні. Спори незрівнянно стійкіше. У ґрунті вони зберігаються десятиліттями. При автоклавуванні (132°C) та кип’ятінні гинуть лише через 60 хв. Досить стійкі до дії хімічних речовин.

Джерелом сибірської виразки є хворі домашні тварини: велика рогата худоба, коні, осли, вівці, кози, олені, верблюди, свині, у яких хвороба протікає в генералізованої форми.

Нагадаємо, що у столичній двокімнатній квартирі киянка тримала в маленьких клітках борсука, вовка, двох лисиць, хижих птахів та понад вісім собак породи стаффордширський тер’єр. Борсук вирвався та покусав вовка, як наслідок - шість відкритих переломів на одній лапі.

Читайте також

1