У трьох областях України перевищені епідпороги захворювань на коронавірус, ГРВІ та грип

Згідно з даними МОЗ, за минулий тиждень майже у 3500 пацієнтів виявили COVID-19.
У трьох областях України перевищені епідпороги захворювань на коронавірус, ГРВІ та грип
Коронавірус, карантин, люди в захисних масках Фото: УНІАН
1 Лютого 2024, 18:50
читать на русском

Упродовж минулого тижня в Україні зафіксували понад 185 тисяч хворих на грип, коронавірус та ГРВІ. З них – 96120 діти.

Як повідомляє Міністерство охорони здоров’я України, в Житомирській, Хмельницькій і Чернівецькій областях зафіксували перевищення епідемічного порогу.

У Вінницькій, Львівській, Рівненській, Тернопільській і Чернігівській областях зафіксували середній рівень захворюваності. В інших регіонах – неепідемічний рівень.

Також, згідно з даними МОЗ, за минулий тиждень майже у 3500 пацієнтів виявили COVID-19.

"Наразі через циркуляцію вірусів грипу у 22 регіонах країни спостерігається підйом захворюваності на ГРВІ, зокрема серед дітей.

Враховуючи дані щотижневого моніторингу, очікується, що з січня і до квітня вірус грипу буде переважати над коронавірусною інфекцією", – йдеться у повідомленні.

До лікарень госпіталізували 6120 пацієнтів. Серед госпіталізованих – 2607 дітей.

Медики повідомили про смерть 42 пацієнтів: 34 з них померли від коронавірусної інфекції, вісім від грипу. Усі померлі не мали необхідних щеплень, кажуть у МОЗ.

У Міністерстві нагадують, що першим проявом грипу є раптове підвищення температури, а інші симптоми (кашель, задишка, біль у горлі) виникають згодом. Водночас із COVID-19 навпаки – він починається з респіраторних симптомів.

Нагадуємо, що щеплення - безоплатні та доступні у всіх областях, інформацію про найближчий пункт вакцинації, їх адреси та графік роботи можна отримати, зателефонувавши до контакт-центру МОЗ за номером 0 800 60 20 19.

На початку пандемії COVID-19 науковці стверджували, що симптоми хвороби можуть з’явитися протягом 7-10 днів після інфікування. Однак, згідно із результатами нових досліджень, тепер інкубаційний період значно скоротився – до 3-4 днів, залежно від штаму коронавірусу.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) закликає продовжувати дотримуватися маскового режиму та соціальної дистанції для уникнення зараження на COVID-19. Рекомендації пов'язані з тенденцією зростання у багатьох країнах випадків коронавірусної хвороби.

Читайте також