У ТСК ВР назвали чинники, які зумовили "Іловайський котел"

Іловайська трагедія мала важкі наслідки з політичної точки зору
Головне
У ТСК ВР назвали чинники, які зумовили "Іловайський котел"
Іловайська трагедія (Фото: УНІАН)
15 Листопада 2021, 16:49
читать на русском

Неналежна організація оборони України є головною причиною Іловайської трагедії.

Про це повідомила заступниця комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки, голова ТСК ВР Мар'яна Безугла, передає Укрінформ.

ТСК вважає, що основними причинами, які призвели до Іловайської трагедії, є неналежна організація оборони країни, як системи політичних, економічних, соціальних, військових, інформаційних, правових, організаційних та інших заходів щодо захисту держави в умовах збройної агресії, - сказала Мар'яна Безугла.

У висновках Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради йшлося про те, що Іловайська трагедія мала важкі політичні наслідки для країни.

Вона стала фоном зустрічі президентів України та Російської Федерації, що відбулася 26 серпня 2014 року в Мінську, і в значній мірі визначила підписання 5 вересня 2014 року Мінських домовленостей, які неоднозначно сприймаються як мешканцями тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, так і мешканцями всієї України. А також прийняття 16 вересня того ж року не менш спірного Закону України "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей", - пояснила Безугла.

За її словами, Іловайську трагедію зумовили такі причини:

  • невведення воєнного стану, що призвело до дезорганізації управління військовими діями;
  • помилкові кадрові рішення і дії політично-військового керівництва;
  • невжиття політичним і військовим керівництвом вичерпних заходів щодо деблокування Іловайського угруповання та організації коридору для виведення українських військ з оточення.

Безугла додала, що ТСК продовжить роботу та оприлюднить усі висновки та пропозиції щодо напрацювання нормативних актів.

Нагадаємо, в серпні 2014-го українські військові кілька разів спробували штурмом узяти місто Іловайськ, яке на той час захопили бойовики. Після того, як їм вдалося взяти частину міста під контроль, туди зайшли регулярні війська РФ, внаслідок чого українські військові потрапили в оточення.

Попри домовленості, 29 серпня, під час виходу з оточення за попередньо погодженим гуманітарним коридором, українські військові потрапили під обстріл. За даними Офісу генпрокурора, загинули 366 українських військових, 429 — дістали поранення, 300 — потрапили у полон. Прокуратура назвала єдиною причиною трагедії пряме вторгнення армії РФ.

Бої за великий залізничний вузол — місто Дебальцеве — тривали з 21 січня до 18 лютого 2015 року. З 17 на 18 лютого українські військові вийшли з міста, після чого бойовики захопили його. За офіційними даними Генштабу, у цих боях загинули 110 українських солдатів.