У Великій Британії археологи знайшли декоративний сад XVI століття

Над розкопками знахідки учені працювали два роки
У Великій Британії археологи знайшли декоративний сад XVI століття
Археологічні розкопки саду (Фото: ВВС)
1 Лютого 2021, 05:00
читать на русском

В графстві Йоркшир у Великій Британії археологи знайшли один із найкраще збережених декоративних садів XVI століття.

Про це повідомило видання ВВС.

Колишню садибу Коулшилл та восьмикутний рів помітили під час аерофотознімання для оцінки місця прокладання нових залізничних рейок. Над розкопками саду завдовжки майже 300 метрів і садиби археологи працювали два роки.

За останні 30 років було проведено лише три чи чотири розкопки садів такого масштабу, включаючи Хемптон-Корт, Кірбі в Нортгемптонширі та замок Кенілворт, але про цей сад було невідомо. Сад не фігурує в історичних записах, його планів немає, він не згадується ні в листах, ні у звітах відвідувачів, - розповів доктор Пол Стемпер, фахівець з англійських садів.

Знахідка розташована на схід від бірмінгемської ділянки швидкісної лінії, яка має з'єднати Йоркшир з Лондоном, Манчестером та Лідсом, вона датується кінцем XV або початком XVI століття.

На місці розкопок вціліли павільйони та деякі виняткові артефакти, включаючи люльки для паління, глиняний посуд, монети та кулі з мушкетів, які дають уявлення про життя людей, які тут мешкали.

Вчені визначили, що колись у цих садах були розлогі клумби та гравійні доріжки, а побудував цей величезний сад сер Роберт Дігбі, щоб продемонструвати своє багатство та статус.

Читайте також

Нагадаємо, що у польському містечку Слушкуві біля Каліша археологи знайшли скарб із 6,5 тисяч срібних монет в лляних мішечках, срібних злитків, фрагментів свинцю, а також золотих обручок, одна з яких ймовірно належала Марії Добронезі - дочці Великого князя київського Володимира Святославича, молодшій сестрі Ярослава Мудрого, дружині польського князя Казимира I Реставратора, матері короля Польщі Болеслава II.