У Великій Британії планують створити перше місто з водневим опаленням

Проєкт хочуть реалізувати до 2030 року
У Великій Британії планують створити перше місто з водневим опаленням
Водень (Фото: Українська енергетика)
22 Січня 2021, 00:00
читать на русском

Оператори газових мереж Великої Британії розробили стратегію зі створення першого в країні міста з водневим опаленням до 2030 року.

Про це повідомило Bloomberg,

Будівництво першого водневого міста у Великій Британії – це не просто заміна природного газу, від якого сьогодні залежать більшість наших будинків. Йдеться про безпечне і надійне скорочення наших викидів вуглецю, – сказав Кріс Трейн, колишній головний виконавчий директор Cadent Gas і керівник програми Gas Goes Green в Асоціації енергетичних мереж.

В оприлюдненому плані окреслені проблемні області, які необхідно перевірити, наприклад, чи витримає така побутова техніка, як обігрівачі та плити, використання чистого палива. В плані також змодельовано, яку частину нової мережі необхідно буде побудувати і скільки буде потрібно водню.

У плані також викладена робота, необхідна для досягнення інших цілей Великобританії по водню, в тому числі підготовка до 2023 року для подачі до 20% водню в місцеві газові мережі і досягнення мети по виробництву водню в 1 гігават до 2025 року і 5 гігаватів до 2025 року.

Пілотний проєкт реалізуватиметься в одному з сіл на сході Англії, в якому для опалення та приготування їжі буде використовуватися 20% водню.

У стандарті Future Homes Standard говориться, що з 2025 року всі нові будинки у Великобританії повинні будуватися без опалення на викопному паливі.

Читайте також

Нагадаємо, прем`єр-міністр Денис Шмигаль (досьє Дениса Шмигаля) заявив, що Україна має великий потенціал щодо можливого постачання водню до країн Європейського Союзу. ЄС відніс Україну до числа шести потенційних постачальників водню, тому важливо не втратити цю можливість.

1