У збитковому державному "Укрексімбанку" замовили послуги прибиральниць на понад 40 мільйонів у фіктивної фірми

Фіктивна компанія має лише 200 грн статутного капіталу та належить казаху Оразу Імангазієву.
Головне
У збитковому державному "Укрексімбанку" замовили послуги прибиральниць на понад 40 мільйонів у фіктивної фірми
Укрексімбанк (Фото: Фейсбук)
6 Вересня 2023, 12:27

За даними системи Prozzoro, державний "Укрексімбанк", який за підсумками минулого року став найзбитковішим банком країни, провів закупівлю послуг прибирання з очікуваною вартістю у 41 млн грн. Вірогідно, дискримінаційні вимоги у вказаній закупівлі були виписані саме під конкретного учасника.

Про це пише Дзеркало тижня.

Участь у тендері взяли п'ять компаній, однак з даних на порталі Prozorro вбачається наявність дискримінаційних вимог у вказаній закупівлі, що, вірогідно, були виписані саме під конкретного учасника.

Так, серед вимог банку до учасників була визначена необхідність надати інформацію про те, що компанія раніше здійснювала послуги прибирання за договорами (не менше 3-х) на об’єктах з територіальним розгалуженням не менше ніж у 22 областях України та не менше 2 (двох) адрес в кожній області.

"Загальна кількість об’єктів за договорами має бути не менше 44 об’єктів.(Однак, виходячи із надання інформації по 3-ох договорам загальна кількість об’єктів має бути не менше 66 об’єктів)", - зауважувала у скарзі компанія-учасник закупівлі  "Сервіс Ленд", вказуючи на дискримінаційність такої вимоги.

Також, інший учасник "Дан Девелопмент" оскаржував вимогу банку, яка не дозволяла взяти участь у тендері компаніям, що найняли окремих працівників на роботу нещодавно. Але банк цю дискримінаційну вимогу прибирати відмовився.

Зрештою, переможцем аукціону стала компанія ТОВ "Еверест Інжиніринг" з ціновою пропозицією у 31,5 млн грн. Вона цікава тим, що почала брати участь у державних закупівлях лише поточного року. Але новачку пощастило не лише забрати багатомільйонний тендер "Укрексімбанку", але й "Укргазбанку" також.

Останньому "Еверест Інжиніринг" продала свої послуги прибирання на 16,5 млн грн. Компанія належить громадянину Казахстану Імангазієву Оразу. І донедавна вона мала всього 200 грн статутного капіталу та іншу назву "Торговий будинок Еверест".

Найцікавіше те, що на казаха Імангазієва Ораза зареєстровано понад 40 фірм, за останні два роки війни - з десяток нових різних компаній, які усі мають статутний капітал по 200 грн та назви, які часто містять в собі імена досить пізнаваних брендів, як то "Торгова фірма Галаксі", "Торгова група Агромат", "Торгова фірма Маршал", "Торговий дім Велвана" або навіть "Торгова група Патріот" та ін. Усі зареєстровані одномоментно - в один і той самий час. І всі ці фірми зареєстровані за адресами масової реєстрації юридичних осіб.

Тож, мільйонні тендери на прибирання одразу два держбанки на загальну суму у 58 млн грн віддали вочевидь фіктивній компанії.

Нагадаємо, у мережі з`явилася інформація. що члени наглядової ради збиткового Укргазбанку Санела Пашич та Фаст Пер Андерс за перші 8 місяців роботи отримали заробітну платню у розмірі два мільйони гривень. Іноземні члени Наглядової Ради не проживають на території України та працюють лише один раз на місяць.

Іноземні члени наглядової ради Укргазбанку зупиняються в 5 зірковому готелі, який обладнаний одним з найкращих бомбосховищ столиці. Під час повітряної тривоги в бомбосховищі можна поспати на зручних ліжках та замовити свіжий круасан й запашну каву.

Читайте також