Учені повідомили, коли є найбільша вірогідність заразитися від хворого на COVID-19

Безсимптомні хворі менше заражають інших, ніж хворі з легким чи середнім ступенем захворювання
Учені повідомили, коли є найбільша вірогідність заразитися від хворого на COVID-19
Тест на коронавірус (фото picabu)
2 Вересня 2021, 10:44
читать на русском

Хворі на COVID-19 найбільш вірогідно можуть заразити інших у період від двох до трьох днів після появи симптомів. Проте найвищий ризик - у день появи симптомів.

Про це повідомили в дослідженні, у якому аналізували перебіг хворих серед населення провінції Чжецзян у Китаї з січня по серпень 2020 року, передає Medical News Today.

Ці результати показують, що час зараження відносно симптомів є важливим фактором передачі та дає додаткові докази того, що швидке тестування та соціальна ізоляція після появи симптомів мають вирішальне значення для боротьби з епідемією, - зауважив Леонардо Мартінез, епідеміолог з Бостонського університету.

У дослідженні зазначили, що люди з безсимптомним перебігом хвороби заражалися від безсимптомних хворих. Також безсимптомні хворі мали нижчу ймовірність заразити інших, ніж хворі на коронавірус з легким чи середнім ступенем захворювання.

Також учені вияснили, що люди, у яких було багато контактів з хворими на COVID-19, мали значно вищий ризик заразитись, ніж ті, хто мав поодинокий контакт із хворим у транспорті чи закритому приміщенні поза домом.

Шанс заразитися на COVID-19 збільшувався, якщо людина мала контакт з двома різними хворими і різних місцях.

Нагадаємо, наразі не можна з точністю назвати найефективнішу вакцину від COVID-19. Вони не дають протікати захворюванню у важкій формі, але не захищають від інфікування.

Читайте також