Інфекціоністка назвала найефективнішу вакцину від COVID-19

Найкраще від вірусу захищає природний імунітет
Важливо
Інфекціоністка назвала найефективнішу вакцину від COVID-19
Вакцинація (Фото: pixabaycom)
1 Вересня 2021, 12:42
читать на русском

Наразі не можна з точністю назвати найефективнішу вакцину від COVID-19. Вони не дають протікати захворюванню у важкій формі, але не захищають від інфікування.

Про це повідомила завідувачка кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені Богомольця Ольга Голубовська в інтерв'ю OBOZREVATEL.

За її словами, аби назвати найефективнішу вакцину від коронавірусу має пройти не менше п'яти років. Лише тоді можна оцінювати дію препарату.

Голубовська наголосила, що найкраще - це природний імунітет. Він дає кращий захист, ніж вакцинація.

Мільйонами років відпрацьовані взаємодії мікро- і макроорганізму дозволяють нам інфікуватися щодня багатьма збудниками навіть без ознак будь-якого нездужання. Дослідники з Ізраїлю підтверджують, що саме перенесена інфекція дає потужний і стійкий імунітет: у двічі вакцинованих ризик повторного зараження в 13 разів вищий, ніж у перехворілих, - розповіла професорка.

При цьому, як вважає Голубовська, реальною проблемою можуть стати нові штами COVID-19. Оскільки вони "вислизають від нашого природного та постковідного імунітету".

Нагадаємо, що у ВООЗ вважають, що нові штами коронавірусу можуть призвести до катастрофічних наслідків.

Лікарка-інфекціоністка Ольга Голубовська заявляє, що новий штам B.1.617.2 (Delta) зараз найбільш небезпечний з-поміж інших штамів коронавірусу.

Читайте також

1