Учені розповіли, що і коли хочуть сказати киці

Нявчати киці почали виключно для людей, а між собою тварини спілкуються іншими способами
Учені розповіли, що і коли хочуть сказати киці
Кіт (Фото: flicr)
28 Листопада 2020, 00:00
читать на русском

Про це пише видання LiveScience.

До того, як котів одомашнили, вони жили переважно одиноко. Оскільки давні киці рідко зустрічалися із собі подібними, у них не було потреби використовувати голос для спілкування. Натомість вони залишали сліди на території – терлися об поверхні дерев або ж "мітили" територію. За словами учених, киці й досі так спілкуються між собою.

Пояснення такої поведінки котів досить просте: у людей не так добре розвинутий нюх, як у цих тварин, тому люди не можуть "унюхати" послання котячих. Відтак, аби люди розуміли бажання своїх улюбленців, їм довелося навчитися нявкати.

Більшість кицьок розробила цілий "репертуар" нявчання і муркотіння, аби виразити почуття голоду, гніву, вдячності, задоволення та інших бажань чотирилапих.

Також учені дослідили, що дикі родичі котів набагато частіше за домашніх тварин шиплять або ж навіть гарчать. Крім того, дикі коти не розрізняють людей і манекенів, однаково реагуючи на обох. Домашні ж коти нявчали виключно при появі живої людини.

Також вчені стверджують, що прислів`я про те, що добре слово і кішці приємне, правдиве. Коти чітко розуміють інтонацію своїх хазяїв і полюбляють, коли господарі спілкуються з ними ласкавим тоном.

Читайте також

Нагадаємо, учені розповіли про те, що саме бачать кішки й собаки на екранах телевізорів. Кицьки сприймають навколишню дійсність у чорно-білих тонах, тому що вони не розрізняють кольорів. Саме ж видовище на екрані вони бачать і сприймають як люди. Кішки найкраще реагують на різкі рухи або на інших тварин і можливу здобич, нерідко "ловлячи"  її на екрані.