Україна готова розвивати східноєвропейське партнерство – Зеленський

Глава держави підбив підсумки робочого візиту до Грузії на Батумський саміт
Головне
Україна готова розвивати східноєвропейське партнерство – Зеленський
Президенти України Володимир Зеленський, Молдови Мая Санду, Грузії Саломе Зурабішвілі і Євроради Жан Мішель (Фото: Офіс президента)
19 Липня 2021, 21:07
читать на русском

Президент Володимир Зеленський прокоментував утворення "Асоційованого тріо Україна-Грузія-Молдова" і підписання декларації Батумського саміту.

Про це повідомили в Офісі президента України.

Зеленський зокрема переконаний, що першим кроком на шляху до членства України, Грузії та Молдови в Євросоюзі має стати визнання європейської перспективи цих держав відповідно до ст. 49 Договору про ЄС.

Україна істотно просунулася на цьому шляху, вже зафіксувавши підтримку кількох держав. Я також запропонував президенту Мішелю винести питання європейської перспективи на розгляд Євроради, – сказав Зеленський.

Глава Української держави наголосив, що три країни вперше зібралися в форматі "Асоційованого тріо", і впевнений, що він стане важливим кроком на шляху до європейської інтеграції України, Грузії та Молдови.

Ми на найвищому рівні задекларували нашу спільну ціль – це повноправне членство в ЄС. Важливо, що наші країни об’єднує не лише кінцева мета на цьому непростому шляху, але й бажання та готовність подолати цей шлях разом, – зауважив він.

Також Зеленський зазначив, що на зустрічі в Батумі узгодили підходи щодо проведення Саміту Східного партнерства, який має бути амбітним і повною мірою враховувати прагнення "Асоційованого тріо".

Успіх Східного партнерства залежить від нашої спроможності визначити його стратегічні цілі й посилити його геополітичне значення у Східній Європі. Саме в такому ключі ми будемо працювати над декларацією Саміту, ми готові до сміливих підходів і закликаємо до цього ж наших партнерів у ЄС, – заявив він.

Нагадаємо, сьогодні, 19 липня у Батумі (Грузія) президенти Україна, Грузії і Молдови підписали тристоронню декларацію Батумського саміту, якою ще раз засвідчили свої прагнення вступити до Європейського союзу.

1