Зеленський назвав Росію загрозою для всієї Європи

Аби відвернути цю загрозу, на думку президента, не потрібно збирати саміт заради саміту
Головне
Зеленський назвав Росію загрозою для всієї Європи
Володимир Зеленський (Фото: Офіс президента)
19 Липня 2021, 18:29
читать на русском

Президент Володимир Зеленський подякував за Висновки Європейської ради від 24 червня і відзначив важливість визнання лідерами ЄС європейських прагнень асоційованих партнерів. Водночас не менш важливо перетворити їх на реальні кроки та дії.

Про це Зеленський сказав під час участі у Батумській міжнародній конференції, повідомили в Офісі президента

Якщо Брюссель та ЄС не демонструють залізну підтримку європейських прагнень трьох наших країн, тоді дехто демонструє залізні м’язи своєї зброї близько трьох наших державних кордонів. І це, на мою думку, загроза не лише для наших трьох країн, а й для всього континенту, – зауважив Зеленський.

На його думку, доказом того, що Україна, Грузія та Молдова мають європейське майбутнє, може стати надання їм європейської перспективи як державам, що поділяють спільні цінності, відповідно до статті 49 Договору про ЄС.

Ми хочемо, аби територія Європейського Союзу стала більшою. І за цей вибір території трьох наших держав, на жаль, стали меншими. Ми знаємо точно, що це тимчасово. Але наскільки тимчасово, багато в чому залежить і від вас, шановні європейці, від вашої підтримки. Прикладом цього є прагнення Євроради надати асоційованим партнерам європейську перспективу, – наголосив Глава держави.

Зеленський також зауважив, що в грудні має відбутись черговий саміт країн "Східного партнерства".

Це дуже важливо. Але відсутність з боку Євросоюзу стратегічного бачення цілей «Східного партнерства» робить цей формат не таким предметним, напівживим. Нам не потрібен саміт заради саміту. У нас гинуть люди, у нас війна. Нам потрібне політичне наповнення та геополітичне бачення майбутнього цієї ініціативи. Інакше, чесно кажучи, незрозуміла доцільність цього взагалі. Наступний саміт має показати чітке бачення відносин з найближчими партнерами з боку ЄС, – наголосив президент України.

Глава держави додав, що Україна буде підтримувати цю ініціативу рівно настільки, наскільки вона сприятиме реалізації європейських прагнень.

Нагадаємо, Україна, Грузія та Молдова мають спільне бачення свого подальшого шляху – членство у Європейському Союзі, і в цьому для них важлива підтримка з боку ЄС, наголосив президент Володимир Зеленський під час виступу на першій сесії Батумської міжнародної конференції "Три нації – один вибір: Грузія, Молдова та Україна в русі".

Читайте також

1