Україну, Грузію та Молдову об’єднує прагнення членства в ЄС, анексія, окупація та війна – Зеленський

Президент України вважає, що у цих країн спільні подальші шляхи розвитку
Головне
Україну, Грузію та Молдову об’єднує прагнення членства в ЄС, анексія, окупація та війна – Зеленський
Володимир Зеленський (Фото: Офіс президента)
19 Липня 2021, 17:37
читать на русском

Україна, Грузія та Молдова мають спільне бачення свого подальшого шляху – членство у Європейському Союзі, і в цьому для них важлива підтримка з боку ЄС, наголосив президент Володимир Зеленський під час виступу на першій сесії Батумської міжнародної конференції "Три нації – один вибір: Грузія, Молдова та Україна в русі".

Про це повідомили в Офісі президента.

Ми маємо спільні прагнення сьогодні, бо маємо спільні бачення завтра. Це повноправне членство у ЄС. Рівність, свобода й демократія. На жаль, наші країни єднають не лише прагнення, а й ціна, яку ми за них заплатили. Ми не з книжок знаємо, що таке анексія, що таке окупація, що таке війна, – сказав Зеленський (досьє Володимира Зеленського).

Президент України наголосив на важливості об`єднання спільних зусиль трьох країн у протидії російській агресії та вступі до ЄС.

Україна, Грузія й Молдова його (вибір – ред.) зробили. І сьогодні ми об’єдналися, щоб цей вибір став дійсно реальністю. Зустріч у форматі Асоційованого тріо формує новий регіональний вимір для розширення ЄС, що охопить три наші країни. Без них малюнок Європейського проєкту буде схожим на незавершений пазл, у якому бракує щонайменше цих трьох, важливих, на мій погляд, частинок, – наголосив Зеленський.

Орієнтиром для України є Угода про асоціацію з ЄС, імплементація якої наблизить її до критеріїв членства.

Вже сьогодні ми маємо амбітний порядок денний з Євросоюзом. Найближчі цілі – це старт імплементації Угоди про спільний авіаційний простір, наступна стадія підготовки промислового безвізу й перші підсумки оновлення Угоди про асоціацію», – повідомив глава держави.

На жаль,  російська агресія, гібридні атаки, окупація суверенних територій трьох країн спрямовані на те, щоб суттєво гальмувати їхній шлях до інтеграції. Тому такою важливою на цьому шляху є підтримка з боку ЄС, резюмував Зеленський.

Нагадаємо, під час робочого візиту до Грузії Президент України Володимир Зеленський ознайомився з безпековою ситуацією на межі з окупованою Абхазією і  пройшовся Інгурським мостом, який на сьогодні є єдиним пунктом пропуску в цьому регіоні.

Читайте також

1