Україна конфіскує майно Богуслаєва. Але ніхто не знає, куди він заховав пів мільярда доларів - ЗМІ

в українській спецслужбі вважають, що Богуслаєв сховав гроші в таємних юрисдикціях на кшталт Белізу, де їх важко знайти, та ще важче — витягти звідти.
Головне
Україна конфіскує майно Богуслаєва. Але ніхто не знає, куди він заховав пів мільярда доларів - ЗМІ
Вячеслав Богуслаєв
13 Лютого 2024, 07:33
читать на русском

Міністерство юстиції готується забрати у звинуваченого у колабораціонізмі та пособництві РФ колишнього нардепа В’ячеслава Богуслаєва все майно. Перелік вражає: більш ніж 300 раритетних рушниць, частки в українських компаніях, майже 600 млн грн на банківських рахунках… Але де заховано головний актив — отримані від китайців за контрольний пакет "Мотор Січі" сотні мільйонів доларів — українська влада поки не знає.

Про це пише видання Телеграф.

"Сьогодні я справді вдячний спецслужбам: СБУ, прокуратурі. Вони нас підтримують, тому що бачать наші зусилля зі зміцнення обороноздатності нашої держави" — казав у липні 2021 року тоді ще почесний президент АТ "Мотор Січ" В'ячеслав Богуслаєв в інтерв’ю "Укрінформу".

"Підтримка" виявилась ілюзією. В жовтні 2022 року СБУ затримала Богуслаєва за підозрою у співпраці з Росією та намагання під час війни продати державі-агресору авіаційні двигуни "Мотор Січі", які використовуються окупаційною армією. "Герой України" Богуслаєв, у якого виявили російський паспорт, відтоді сидить в СІЗО, де вже написав заяву про бажання піти на обмін з РФ. А незабаром готується втратити всі активи в Україні, записані як на нього, так і на членів його сім’ї.

Безхатьком Богуслаєва хоче зробити Міністерство юстиції України. 22 січня 2024 року воно подало позов до Вищого антикорупційного суду до В’ячеслава Богуслаєва та його спільника Петра Кононенка (екскерівник московського представництва "Мотор Січі") з вимогою стягнути їх активи в дохід держави. А вже 24 січня суд задовольнив заяву про забезпечення позову та наклав арешт на все майно, яке було знайдено в Україні не тільки у обвинувачених, а й у членів їх сімей. Зокрема, у сина В’ячеслава Богуслаєва Олександра та онуків арештанта.

"Заява про забезпечення позову вмотивована тим, що В’ячеслав Богуслаєв та Петро Кононенко, починаючи щонайменше з 2014 року, попри законодавчі обмеження щодо заборони (припинення) експорту товарів військового призначення та подвійного використання з метою їх військового кінцевого використання в РФ, постачали через низку належних їм підприємств продукцію, вироблену АТ "Мотор Січ" та її відокремленими підрозділами, до Російської Федерації. В тому числі після повномасштабного вторгнення, попри збройний конфлікт та санкційні обмеження, відповідачі продовжили забезпечувати російські війська військовою технікою, а саме забезпечили постачання двигунів для російської армії для виробництва та ремонту бойових вертольотів (Мі-8, Мі-24, Мі-28 і Ка-52), які активно використовувалися під час збройної агресії рф в Україні, особливо на початку війни", — вказали в Мін'юсті. І зазначили, що відповідачі "мають нести відповідальність за підтримку дій і політики держави-агресора".

Про яке майно мова? Серед купи арештованих активів Богуслаєва та пов’язаних з ним осіб — 100% акцій страхової компанії "Мотор-Гарант", Вінницького авіаційного заводу, компанії "Вертольоти МСБ" та "Мотор-Банку", а також близько 100 млн гривень та 12,6 млн доларів на рахунках Богуслаєва в його особистому Мотор-банку та ПУМБ Ріната Ахметова. Найдовший перелік — колекція вогнепальної зброї. В ньому нараховується понад 330 одиниць рушниць, карабінів та пістолетів, а вартість оцінюється в декілька мільйонів доларів. Проте навіть ці активи виглядають доволі скромно, якщо згадати, що в 2016 році Богуслаєв продав китайській компанії Skyrizon Aircraft, яка була пов’язана з владою КНР, майже 56% акцій "Мотор Січі". Більша частина з них належала пов’язаним з ним структурам. Здебільшого зареєстрованим в офшорах (наприклад, панамське Business House Helena та белізська Montan сукупно володіли понад 20% акцій "Мотор Січі"), особиста частка Богуслаєва — 15% акцій.

Богуслаєв завжди уникав прямої відповіді на питання, скільки йому заплатили китайці.

"Вони (китайці) нам 100 млн доларів дали… Ще 150 млн доларів прийдуть наступного року. Якщо б ми їх не знайшли, то ви б тут не стояли, і я б з вами не розмовляв", — заявив він в 2019 році. Проте насправді вказані ним суми були не оплатою за акції, а кредитом (100 млн в 2016 році під 0,3% річних отримала "Мотор Січ" від Skyrizon) та обіцяними китайцями інвестиціями.

Ясність з'явилась в 2021 році. Розслідування OCCRP на базі даних Pandora Papers показало, що за 56% акцій "Мотор Січі" китайці сплатили більш як 500 млн доларів.

"Фінансування угоди на суму 500 мільйонів доларів надходило з одного джерела: державного Китайського банку розвитку, який є каналом економічної стратегії китайського уряду", – писали автори дослідження.

Акції були розбиті на декілька невеликих пакетів (менш як 25% кожний), щоб не викликати підозри у АМКУ, але китайцям це не допомогло. В 2017 році СБУ відкрила кримінальне провадження по ст. 113 (диверсія) та через Шевченківський суд домоглася арешту всіх акцій, викуплених китайцями. В СБУ тоді вказали, що китайці мають наміри перемістити активи та виробничі потужності "Мотор Січі" до своєї країни, що призведе до ліквідації та знищення підприємства.

Цей арешт не знятий і досі, то ж китайці, які виплатили більш ніж пів мільярда доларів, так і не отримали доступу до управління заводом (збори акціонерів були заблоковані). А Богуслаєв, який свої гроші отримав, продовжив керувати стратегічним заводом у якості почесного президента, і робив це аж до свого арешту, після якого "Мотор Січ" була повністю націоналізована.

Тим часом, де поділися ті самі китайські пів мільярда доларів, ніхто не знає. За даними джерел "Телеграфу", в українській спецслужбі вважають, що Богуслаєв сховав гроші в таємних юрисдикціях на кшалт Белізу, де їх важко знайти, та ще важче — витягти звідти. Але сам він все спростовує і божиться, що не має офшорів та грошей. Звичайно, що йому ніхто не вірить, тому зараз спецслужба шукає гроші, щоб конфіскувати і їх. Проте поки сам Богуслаєв не погодиться співпрацювати зі слідством, це виглядає майже нереальним завданням.

Нагадаємо, 23 жовтня 2022 року Служба безпеки України затримала екснардепа - регіонала, президента компанії "Мотор Січ" В'ячеслава Богуслаєва. Його та керівника одного із департаментів Олега Дзюбу взяли під варту. Обом фігурантам висунута підозра за двома статтями Кримінального кодексу України: 111-1 (колабораційна діяльність) та 111-2 (пособництво державі агресору). У рамках кримінального провадження накладено арешт на все майно обвинувачених на загальну суму понад 12 млрд у гривневому еквіваленті. Богуслаєв постачав двигуни та інші запчастини до російських ударних вертольотів. Тим самим фактично підтримував ворога та допомагав йому обстрілювати українські міста та села. При цьому він виправдовував напад Росії та висловлював надію, що Путін не зупинить наступ своїх військ. Також з`ясувалося, що Богуслаєв має російський паспорт.

Читайте також

1