Чекали "визволителів". а прийшли окупанти: журналісти оприлюднили записи розмов Богуслаєва з росіянами (відео)

Росіяни грабували й атакували ракетами підприємства Богуслаєва, але він продовжував торгувати з ним
Головне
Чекали "визволителів". а прийшли окупанти: журналісти оприлюднили записи розмов Богуслаєва з росіянами (відео)
Вячеслав Богуслаєв
9 Березня 2023, 11:38
читать на русском

Президент компанії "Мотор Січ" В’ячеслав Богуслаєв активно спілкувався з росіянами уже під час повномасштабної війни в Україні.

Журналісти програми "Схеми", проєкту "Радіо Свобода", оприлюднили записи телефонних розмов Богуслаєва з представниками російського військово-промислового комплексу.

На записах Богуслаєв висловлює своїм російським співрозмовникам побажання, щоб президент Росії Владімір Путін врешті окупував Україну, і при цьому скаржиться на ракетні удари по очолюваному ним авіаційному заводі у Запоріжжі. Також він обурюється мародерством з боку окупантів, але продовжує домовлятись з російськими бізнес-партнерами про таємне постачання до Росії двигунів для бойових гелікоптерів через треті країни, зокрема Китай.

Ці записи журналісти "Схем" отримали від джерел у правоохоронних органах, проаналізували та зіставили з тодішніми подіями, а також верифікували за допомогою експертизи Національного центру медіаекспертиз в США.

Згідно з аудіозаписами, 17 березня 2022 року Богуслаєв скаржився російському генерал-полковнику у відставці Анатолію Сітнову на обстріли авіазаводу у Запоріжжі армією РФ. Сітнов – голова ради директорів російської компанії "Двигуни "Володимир Клімов – Мотор Січ", яка ремонтує двигуни виробництва "Мотор Січ", зокрема для російської армії.

"Били вже вдруге по нас, бл***. Так що все це балачки, що мирне населення не треба чіпати. Все це ху***. Зараз ремонтую будівлю, вікна, приміщення, бл***. "Дякую" друзям передай там всім", – скаржився Богуслаєв про приліт по заводу російської ракети "Іскандер-М".

Також, судячи із записів, Богуслаєв телефонував на той час члену ради директорів "Мотор Січі" Петру Кононенку, який нині керує російським підприємством "Борисфен", що займається ремонтом та обслуговуванням авіадвигунів. Богуслаєв просив Кононенка розповісти про обстріли, зокрема, командувачу протиповітряної оборони сухопутних військ Росії Алєксандру Лєонову.

Ще у березні 2022 року Богуслаєв скаржився росіянам на те, що російські військові розграбували сільськогосподарське обладнання і зерно з його підприємства "Айленд" на Херсонщині та причал порту в уже окупованому в той час Бердянську, який також належав Богуслаєву. Факт грабежу порту підтверджують, зокрема, супутникові знімки.

"Ні сіяти, ні орати не можу. Ні, це ху*** повна. Треба про це не боятися говорити. Не по телевізору. Це ганьба, бл***, щоб я по телевізору ще говорив. А шепнути, сказати, що припиніть, бл***, щоб по армії пройшли чутки, що так не можна вчиняти. Народ обурюється. Народ же чекав визволителів, а прийшли, бл***, окупанти", – скаржився Богуслаєв Сітнову, а той спочатку заперечував звинувачення, а потім зазначав, що "війна є війна".

Судячи з аудіозаписів, у серпні 2022 року Богуслаєв обговорював таємний план постачання двигунів до Росії через Китай зі своїм підлеглим – начальником департаменту зовнішньоекономічної діяльності підприємства Олегом Дзюбою, якого нині українські правоохоронці також підозрюють у роботі на ворога.

Що цікаво, відзначають у розслідуванні журналісти, після початку російського вторгнення Богуслаєв волів свій інтерес до російського ринку приховати. Зокрема, у розмові з директором з маркетингу та торгівлі "Мотор Січі" та керівником дочірньої компанії цієї корпорації "Вертольоти МСБ" Павлом Касаєм він обговорював проблему постачання українських двигунів, що встановлені на ударному російському гелікоптері Ка-52. На той час українські військові збили низку таких бортів.

"Ми маємо маркування змінити, я казав вам про це. Щоб не було "МС". Просто номер – і все", – наполягав Богуслаєв.

Нагадаємо, 23 жовтня Служба безпеки України затримала екснардепа - регіонала, президента компанії "Мотор Січ" В'ячеслава Богуслаєва. Чоловіка підозрюють у колабораціонізмі й пособництві Росії. Він постачав двигуни та інші запчастини до російських ударних вертольотів. Тим самим фактично підтримував ворога та допомагав йому обстрілювати українські міста та села. При цьому він виправдовував напад Росії та висловлював надію, що Путін не зупинить наступ своїх військ. Також з`ясувалося, що Богуслаєв має російський паспорт.

Читайте також

1