Україна, Молдова та Грузія проситиме Єврокомісію допомогти з COVID-вакцинами

Країни хочуть створення механізму передачі вакцини ЄС для країн ініціативи "Східного партнерства"
Україна, Молдова та Грузія проситиме Єврокомісію допомогти з COVID-вакцинами
Вакцина від коронавірусу (фото: Pexels)
31 Травня 2021, 16:20
читать на русском

Україна, Грузія та Молдова звертатиметься до Європейської комісії та проситиме допомогти в отриманні вакцини проти коронавірусу.

Про це повідомляє Урядовий портал.

Зазначається, що асоційоване тріо - Україна, Молдова та Грузія - підписали спільне звернення до президента Європейської Комісії Урсули фон дер Ляєн щодо допомоги в отриманні вакцин проти коронавірусу.

У своєму листі прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, глава уряду Грузії Іраклі Гарібашвілі та в.о. прем’єр-міністра, міністр закордонних справ та європейської інтеграції Республіки Молдова Ауреліу Чокой звернулися до Європейської Комісії з проханням розробити Механізм передачі вакцини ЄС для країн ініціативи "Східного партнерства".

Такий механізм необхідно розробити за тим самим принципом, який нещодавно було застосовано до країн Західних Балкан.

Такий підхід у поєднанні з іншими зусиллями країн-партнерів допоміг би уникнути проблем нестачі вакцини та забезпечити її необхідну кількість у розумні терміни, - йдеться у повідомленні.

Україна, Молдова та Грузія переконані, що лише об’єднані зусилля усіх партнерів допоможуть відновити рівновагу у темпах вакцинації в державах-членах і країнах партнерах ЄС.

Нагадаємо, що 17 травня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів переговори з молдавським дипломатом Ауреліо Чокоєм і главою МЗС Грузії Давидом Залкаліані. Вони підписали меморандум про асоційоване тріо щодо вступу в ЄС.

Президент Володимир Зеленський під час спільної з президентом Литви Гітанасом Науседою у Києві наголосив, що вступ України до ЄС є не "фантастичною мрією", а стратегічною метою, яку українська влада прагне якомога швидше втілити.

Читайте також

1