Україна може претендувати на вступ до ЄС у 2027 році, – посол Литви

У середині 2021 року у Вільнюсі планується організувати четверту конференцію реформ в Україні
Україна може претендувати на вступ до ЄС у 2027 році, – посол Литви
Прапор Литви та ЄС Фото: Global Look Press/CHROMORANGE/Bilderboх
12 Листопада 2020, 20:29
читать на русском

За умови активної роботи України, під час другого головування Литви в Раді Євросоюзу, яке заплановане на 2027 рік, Євросоюз зможе оголосити Україну кандидатом у члени ЄС.

Про це повідомив посол Литви в Україні Вальдемарас Сарапінас в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”.

Основна мета ініціативи експрем’єра Андрюса Кубілюса “Україна-2027″ – допомогти об’єднати зусилля країн-членів та установ ЄС для допомоги Україні у виконанні реформ і водночас забезпечити прозоре використання інвестицій, сприяти більш швидкому зростанню її економіки. Під час другого головування Литви в Раді ЄС, яке відбудеться в 2027 році, Європейський Союз уже міг би оголосити Україну кандидатом у ЄС, – розповів посол.

Сарапінас наголосив, що це чудовий мотив для мобілізації України для проведення подальших демократичних реформ.

… це амбітний план. Щоб він здійснився, для України важливо закріпити успіхи і надалі рішуче виконувати реформи, а для ЄС – усіляко і послідовно підтримувати європейський вибір України, – додав він.

Посол також повідомив, що в середині 2021 року у Вільнюсі планується організувати четверту конференцію реформ в Україні, яка сприятиме зміцненню процесу реформ і свідчитиме про підтримку з боку Литви.

Я люблю казати, що підтримка України Литвою – це аксіома, – наголосив дипломат.

Читайте також

Нагадаємо, майже 50% українців вважають, що Україна має прагнути вступу до Європейського Союзу. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

27% опитуваних виступають за те, щоб Україна не приєднувалася ані до ЄС, ні до Євразійського економічного союзу. 13,8% - за вступ до ЄврАзЕС із РФ, Білоруссю, Казахстаном, Вірменією і Киргизстаном.