Україна на порозі локдауну: лікарні вже сортують хворих

У лікарні Полтави та Одеси госпіталізують лише найважчих "ковідних" хворих із групи ризику
Головне
Україна на порозі локдауну: лікарні вже сортують хворих
Коронавірус, лікарня (фото: Крым.Реалии)
13 Листопада 2020, 13:27
читать на русском

Головні лікарі медичних установ Полтави та Одеси заявили, що в їхніх лікарнях фактично вже почали сортувати хворих на COVID-19

Про катастрофічну ситуацію у Полтаві заявив головний лікар міської лікарні №3 Анатолій Глібов, пише УНІАН.

У нас сортують хворих. "Легких" і "середніх" відправляють додому під нагляд сімейного лікаря. Беремо тільки важких, яким конче потрібний кисень…Це як правило ті, хто має діабет,  у кого є стенти або замінені серцеві клапани. У лікарні молодих хворих практично немає, більшість -віком 60+. У лікарні всього 100 місць, 86 з них зайняті, але розширятися вже нема куди. Максимум, що можна – докласти ще 5-7 ліжок, - розповів головлікар.

Глібов також сказав, що лікарні не вистачає медпрацівників, незважаючи на те, що поліклініку закрили, а персонал перевели працювати в лікарню.

 У реанімації ще сяк-так, там на 10 хворих на зміну 3 медсестри, а у відділенні 4 медсестри обслуговують 60 хворих, - зауважив головлікар.

В Одесі до лікарні шпиталізують лише "ну дуже важких хворих", розповів колишній головний лікар Одеської обласної лікарні Сергій Калинчук в ефірі ток-шоу "Право на владу".

По суті, те , що відбувається сьогодні, називається медичним сортуванням, тому що ми не госпіталізовуємо пацієнтів середньої важкості, - пояснив він.

За словами Калинчука, лише минулої доби Одеська "швидка" отримала близько сотні викликів до "ковідних" хворих, 70 з яких довелося шпиталізувати у дуже важкому стані. Усі ці люди мали супутні патології, зокрема гіпертонію і цукровий діабет.

Медик вважає, що така ж ситуація незабаром буде і в інших українських містах, зокрема проблема буде не лише у ліжках у відділеннях, але й у місцях в реанімації.

Читайте також

Голова Комітету ВР з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, коментуючи слова Калинчука, заявив, що  в Україні можливий повний локдаун, якщо ситуація стане такою, що лікарям доведеться обирати, кого рятувати, а кого — ні.

Повний локдаун, повірте, я дуже не хочу, щоб ми навіть говорили про це, але повний локдаун можливий, коли, не дай Боже, запрацює протокол сортування. Протокол сортування — це локдаун системи охорони здоров'я. І це автоматом локдаун країни. Коли лікар повинен буде обирати, кого рятувати, а кого — ні. Це катастрофа. Це катастрофа для всієї країни, — зазначив Радуцький.

Нагадаємо, міністр охорони здоров’я України Максим Степанов (досьє Максима Степанова) вважає, що недотримання карантинних заходів може призвести до 100% заповнення ліжок у лікарнях, по це заявив під час брифінгу. За його словами, кількість хворих на COVID-19 за чотири місяці зросла у 11−12 разів.