Україна отримає від ЄС додаткову допомогу у розмірі п'ять мільярдів євро

Гроші призначені для підтримки макрофінансової стабілізації України
Головне
Україна отримає від ЄС додаткову допомогу у розмірі п'ять мільярдів євро
Україна-ЄС Фото: president.gov.ua
20 Вересня 2022, 13:01
читать на русском

Рада Євросоюзу схвалила виділення Україні п'яти 5 мільярдів євро додаткової макрофінансової допомоги.

Про це повідомляється на сайті Європейської Ради.

9 вересня міністри фінансів ЄС узгодили заяву на підтримку цих додаткових 5 мільярдів євро для України на неформальному засіданні ради Ecofin у Празі. Сьогодні ця додаткова допомога була офіційно прийнята після виконання необхідних формальних кроків протягом лише 11 днів, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що цей транш доповнює іншу підтримку ЄС Україні в гуманітарній сфері, розвитку, митній справі та обороні.

Міністр фінансів Чехії Збинек Станджура зазначив, що цю макрофінансову допомогу в розмірі 5 мільярдів євро буде надано Україні у формі довгострокових позик на пільгових умовах.

Вона (допомога. - Ред.) є другим етапом реалізації запланованої повної виняткової макрофінансової допомоги Союзу Україні на суму до 9 мільярдів євро, про що було оголошено Європейською Комісією у її повідомленні від 18 травня 2022 року та схвалено Європейською Радою 23-24 червня. Крім того, рішення, прийняте сьогодні, забезпечує бюджет ЄС засобами для поглинання ризику втрат за цими додатковими позиками, а також за позикою в розмірі 1 мільярд євро, прийнятою 12 липня 2022 року. Останній був повністю виплачений двома траншами на 1 і 2 серпня 2022 р, - додав він.

У Раді ЄС повідомили, що 5 мільярдів євро виняткової макрофінансової допомоги призначені для підтримки макрофінансової стабілізації України, посилення негайної стійкості країни та підтримки її спроможності до відновлення.

Нагадаємо, що 1 серпня Україна отримала перші 500 млн євро в рамках сьомої за ліком макрофінансової допомоги ЄС, а другу частину в рамках цієї ж програми у розмірі 500 млн євро було отримано 2 серпня.