Україна переходить з паперових трудових книжок до електронних

Держава встановила п'ятирічний перехідний період для включення до Держреєстру
Україна переходить з паперових трудових книжок до електронних
Верховна Рада (фото: УНІАН)
5 Лютого 2021, 14:34
читать на русском

Верховна Рада ухвалила закон про електронні трудові книжки, яким передбачається відмова від паперових та перехід до електронних.

Відповідне рішення парламент ухвалив на сьогоднішньому засіданні. Підтримали закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі" 265 народних депутатів.

Так, трудова діяльність працівників та сплата ними соціальних внесків обліковуватиметься не на паперових трудових книжках, а в електронній формі - у реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру соціального страхування.

Документом встановлюється п'ятирічний перехідний період для включення до Держреєстру відомостей з паперових трудових книжок.

Читайте також

Сканування та оцифрування копій трудових книжок та довідок здійснюватиметься працівником і роботодавцем з обов’язковим накладенням кваліфікованого електронного підпису, - йдеться у повідомленні.

Оригінал паперової трудової книжки працівнику повернуть після внесення усіх відомостей до Держреєстру.

Законом також врегульовано механізм накопичення, обробки та використання цієї інформації, зокрема, для підтвердження наявного стажу роботи та призначення пенсій.

Нагадаємо, що Верховна Рада ухвалила законопроєкт про цифрові паспорти, яким передбачається використання таких документів на рівні з паперовим. Це дозволить безперешкодно користуватись ним на рівні держави та для подорожей.