Україна в ОБСЄ: Росія не може називати своїх військових "миротворцями"

Поведінка РФ дискредитує поняття миротворчої місії як такої
Україна в ОБСЄ: Росія не може називати своїх військових "миротворцями"
Військові у Нагірному Карабаху
13 Листопада 2020, 08:23
читать на русском

Російська Федерація, яка окупувала частини території України та Грузії, не має жодних підстав називати миротворцями своїх військових, відправлених до Нагірного Карабаху.

Про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ, передає Укрінформ.

Російська Федерація, яка продовжує агресивні дії проти України, включаючи тимчасову окупацію збройними силами Автономної Республіки Крим, міста Севастополя та окремих районів Донецької та Луганської областей, не має ані юридичних, ані моральних підстав називати свої військові підрозділи, віднині дислоковані у районі Нагірного Карабаху, миротворцями, - сказав Цимбалюк.

Український дипломат додав, що тривала окупація Росією частини суверенної території Грузії також ставить під сумнів ефективність "миротворчої" ролі Росії у регіоні Південного Кавказу та "дискредитує поняття миротворчої місії як такої у сенсі міжнародного права загалом та Статуту ООН зокрема".

Читайте також

Цимбалюк також зазначив, що Україна вітає припинення бойових дій між Азербайджаном та Вірменією у районі Нагірного Карабаху.

Ми вважаємо, що наступні кроки мають бути спрямовані на відновлення стабільності та добробуту у регіоні, а також на продовження міжнародних зусиль з метою досягнення повного врегулювання Карабаського конфлікту на основі міжнародного права, - наголосив він.

Він також підтвердив "послідовну та безумовну підтримку Україною суверенітету та територіальної цілісності Азербайджанської Республіки в межах її міжнародно визнаних кордонів".

Читайте також

Нагадаємо, 9 листопада президент Азербайджану, прем'єр-міністр Вірменії і президент Росії підписали заяву про повне припинення вогню і всіх військових дій з 10 листопада 2020 року, після чого РФ ввела своїх "миротворців" у Нагірний Карабах.

Більше про мирний договір між двома сторонами конфлікту читайте у нашому матеріалі: "Вірменія і Азербайджан припинили війну у Нагірному Карабаху, а виграла Росія"

1