Україна закликає посилити санкції проти Росії через окупацію та тортури в Криму

Йдеться про припинення тортур, незаконних арештів, свавільних затримань, насильницьких зникнень
Україна закликає посилити санкції проти Росії через окупацію та тортури в Криму
Фото: РБК-Україна
9 Жовтня 2020, 13:16
читать на русском

Міністерство закордонних справ закликає міжнародну спільноту посилити політико-дипломатичний і санкційний тиск на Росію через окупацію та тортури в Криму.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства закордонних справ України.

Російська Федерація вкотре проігнорувала мандат ГА ООН та не надала доступ для Моніторингової Місії ООН з прав людини до тимчасово окупованого Кримського півострова, - йдеться у повідомленні.

Читайте також

Закликаємо міжнародне співтовариство відреагувати на триваючі порушення державою-окупантом норм міжнародного права на окупованих територіях України, зокрема шляхом посилення політико-дипломатичного і санкційного тиску, - додають у пресслужбі.

Таким чином МЗС відреагувало на доповідь генсека ООН "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, Україна", яка оприлюднена 8 жовтня.

Відзначається, що ключовим елементом доповіді був заклик генсека ООН до Росії припинити порушення прав людини та дотримуватися зобов’язань міжнародного права та прав людини.

Повідомляється про припинення тортур, незаконних арештів, свавільних затримань, насильницьких зникнень, забезпечення свободи висловлювання, мирних зібрань, скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу тощо. Зокрема, Росія порушує міжнародне право, використовуючи під приводом "боротьби з екстремізмом та тероризмом" воєнні суди на території РФ для незаконного засудження громадян України.

Фіксуються випадки переміщення українців з окупованого Криму на територію Росії.

Читайте також

Нагадаємо, що Європейський союз погодив персональні санкції проти фізичних осіб та підприємств Російської Федерації за залізничне сполучення з окупованим Кримом. Росія побудувала залізницю на окупований півострів Керченським мостом.