Україна запросить Росію до "Кримської платформи" - Джапарова

Важливо винайти новий інструмент для повернення Криму, заявила заступниця глави МЗС
Україна запросить Росію до "Кримської платформи" - Джапарова
Еміне Джеппар Фото: Emine Dzheppar у Facebook
29 Жовтня 2020, 15:56
читать на русском

Перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова розповіла про нову ініціативу щодо приділення уваги міжнародної спільноти до окупації Криму Росією.

В інтерв'ю EURACTIV Джапарова повідомила, що "Кримська платформа" є частиною стратегії України щодо деокупації Криму.

Очікується, що "Кримська платформа" працюватиме на декількох рівнях:

  • Перший - це найвищий політичний рівень, до якого приєднаються глави іноземних держав.
  • Другий - рівень міністрів закордонних справ та міністрів оборони.
  • Третій - міжпарламентський рівень.
  • І четвертий - рівень експертів.

Читайте також

У рамках цієї ініціативи у Києві відбудеться "Кримський саміт". Орієнтовні дати обговорюються, включаючи 21 травня 2021 року. Джапарова заявила, що ряд країн, серед яких Туреччина, США та країни Балтії, вже висловили зацікавленість взяти участь у платформі та саміті.

Для нас надзвичайно важливо винайти новий інструмент для повернення Криму, - сказала вона, висловивши сподівання, що ЄС підтримає цю ініціативу.

Крім того, вона пояснила, що на Заході мало обізнаності про те, що Росія робить на півострові, про її мілітаризацію, розправу над свободою, про "утримання 2,5 мільйонів українців в якості заручників". За її словами, щонайменше мільйон росіян було доставлено на півострів.

Читайте також

Українська дипломатка заявила, що Київ також планує запросити Росію до переговорів.

Якщо вони приїдуть, ми будемо раді, ми поставимо всі питання, які у нас є, тому що Росія відповідає за ситуацію з порушеннями прав людини в Криму. Було б добре обговорити, як Росія могла би деокупувати Крим. Бувають чудеса, і якщо вони почнуть демонструвати цивілізовану позицію, ми готові це обговорити, - зазначила Джапарова.

Нагадаємо, нещодавно президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган запевнив у готовності його країни підтримати майбутню платформу щодо деокупації Криму. Туреччина також готова бути активним учасником Кримської платформи.

1