Україна заробить на відмові авіасполучення з Білоруссю - МЗС

Кулеба прокоментував рішення уряду припинити польоти над територією країни
25 Травня, 14:15

Міністр закордонних справ України прокоментував сьогоднішнє рішення Кабміну про припинення авіасполучення з Білоруссю через інцидент з примусовою посадкою літака у Мінську.

За його словами, Україна ухвалила рішення припинити авіасполучення з Білоруссю, оскільки піклується про захист своїх громадян.

Насамперед у цій ситуації ми піклуємося, безумовно, про захист наших громадян і про те, щоб влада Білорусі одумалася, зупинилася у своєму свавіллі і почала поважати права людини та міжнародні правила, - сказав міністр (досьє Кулеби).

Кулеба пояснив, що на практиці це рішення означає, що не можна буде літати літаком, наприклад, з аеропорту України до аеропорту Білорусі, або здійснювати українським авіакомпаніям транзит через повітряний простір Білорусі.

На думку міністра, це рішення також приведе до певного збільшення прибутку України, тому що авіакомпанії ЄС та інших держав світу, які раніше пролітали над Білоруссю та платили до її бюджету відповідні кошти, тепер пролітатимуть через Україну, і, відповідно, платитимуть транзитні кошти Україні.

Читайте також


Контекст. 23 травня літак компанії Ryanair, який слідував за маршрутом Афіни-Вільнюс, здійснив незаплановану посадку в аеропорту "Мінськ". На борту літака перебував засновник найбільшого опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич разом зі своєю дівчиною.

За даними окремих ЗМІ, для того, щоб змусити пасажирський літак сісти в аеропорту Мінська, владою Білорусі було піднято військовий винищувач Міг-29.

За словами самого Протасевича, за ним стежили до затримання. Він вважає, що у Білорусі йому загрожує смертна кара.

24 травня президент Володимир Зеленський (досьє Зеленського) доручив уряду підготувати рішення щодо припинення авіасполучення між Україною та Білоруссю.

Також до "повітряного бойкоту" раніше доєдналися Латвія, Фінляндія, Сінгапур, Франція, Нідерланди, Польща та Угорщина.

Читайте наш матеріалЗатримання Протасевича: навіщо це Лукашенкові і як реагує Україна і світ