Україна змогла відстояти свою незалежність в енергетиці - Міненерго

Росія не змогла поставити Україну на коліна
Україна змогла відстояти свою незалежність в енергетиці - Міненерго
Юрій Вітренко (фото: mpe.kmu.gov.ua)
16 Лютого 2021, 15:20
читать на русском

Україна змогла відстояти свою енергонезалежність, яка має призводити до кращого життя українців.

Про це заявив тимчасово виконувач обов’язки Міністра енергетики України Юрій Вітренко (досьє Юрія Вітренка) на Всеукраїнському Форумі "Україна 30. Платіжка".

За його словами, у квітні 2014 року Росія думала, що зможе поставити Україну на коліна. До прикладу, сума боргів, які Росія хотіла забрати з України становила 34 млрд доларів.

Так, російський Газпром майже за один день підняв ціну на газ для України фактично у два рази. Ця ціна була вищою за європейський рівень і вищою набагато за той рівень, який був раніше. При цьому, фактично дві третини газу, які споживала Україна, був імпортований.

Потужності для імпорту Європи могли теоретично покрити 25% всіх обсягів імпорту. При цьому, навіть ті потужності не були гарантовані. Тобто, вони не були надійними. Але ми змогли відстояти свою енергонезалежність і свою незалежність, - сказав Вітренко.

Читайте також

Вітренко зазначив, що енергонезалежність має призводити до кращого життя українців.

Боротьба за енергонезалежність. Вона, з одного боку, має призводити до сильнішої держави. До держави, яка може захищати свою країну. Держави, яка може захищати своїх громадян. З іншого боку, зрозуміло, що енергонезалежність має призводити до кращого життя українців, - зазначив він.

У Міністерстві енергетики України вважають, що для енергонезалежності держава має бути з ринковою економікою, чесною конкуренцією операторів. Також вона має захищати споживачів. Також держава має захищати від "зловживань на ринку і не перекладати неефективність на споживачів".

Нагадаємо, що від транзиту газу Україна отримала прибутку 13 млрд доларів.

1