Україна отримала 13 млрд доларів прибутку від транзиту газу

До цієї суми входять гарантовані доходи за новим транзитним контрактом
Україна отримала 13 млрд доларів прибутку від транзиту газу
Юрій Вітренко (фото: facebook.com/Forum.Ukraine30)
16 Лютого 2021, 12:45
читать на русском

Від транзиту газу Україна отримала прибутку 13 млрд доларів.

Про це заявив тимчасовий виконувач обов’язки міністра енергетики України Юрій Вітренко (досьє Вітренка) на Всеукраїнському Форумі "Україна 30. Платіжка".

Транзит. Якщо ми подивимось на ті додаткові для України, а у випадку транзиту, гарантовані доходи практично дорівнюють прибутку. Сума - 13 млрд доларів, - зазначив він.

За словами Вітренка, до цієї суми входить і п'ять млрд доларів, які Україна виграла в Стокгольмському Арбітражі та змусила Росію заплатити. Також йдеться і про гарантовані доходи за новим транзитним контрактом, який змусили укласти Росію.

І додатковий виторг транзитний від потоків газу, які йшли в Європу, - зазначив Вітренко.

Читайте також

Нагадаємо, що Юрій Вітренко, який вже двічі провалився під час голосування у парламенті на посаду міністра енергетики, запропонував прем'єр-міністру України Денису Шмигалю невідкладно розглянути питання щодо звільнення голови правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва, а також змінити керівництво.

В. о. міністра назвав декілька причин, які, як він вважає, є підставами для звільнення Коболєва і Наглядової ради "Нафтогазу". Зокрема, нібито "Нафтогаз" не виконав показник видобутку газу у 2020 році, який затвердили Концепцією розвитку газодобувної галузі України. Відповідно, передбачалося нарощування до кінця 2020 року видобутку вітчизняного природного газу у 27,6 млрд м³.

1