Вітренко запропонував уряду змінити раду "Нафтогазу" та звільнити Коболєва

Нібито "Нафтогаз" не виконав показник видобутку газу у 2020 році
Вітренко запропонував уряду змінити раду "Нафтогазу" та звільнити Коболєва
Андрій Коболєв та Юрій Вітренко (фото: УНІАН)
16 Лютого 2021, 09:50
читать на русском

Юрій Вітренко, який вже двічі провалився під час голосування у парламенті на посаду міністра енергетики, запропонував прем'єр-міністру України Денису Шмигалю невідкладно розглянути питання щодо звільнення голови правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва, а також змінити керівництво.

Про це йдеться у листі Вітренка від 12 лютого, який є в розпорядженні LB.UA.

В. о. міністра назвав декілька причин, які, як він вважає, є підставами для звільнення Коболєва і Наглядової ради "Нафтогазу". Зокрема, нібито "Нафтогаз" не виконав показник видобутку газу у 2020 році, який затвердили Концепцією розвитку газодобувної галузі України. Відповідно, передбачалося нарощування до кінця 2020 року видобутку вітчизняного природного газу у 27,6 млрд м³.

Вітренко також вважає, що компанія планує скорочувати показники видобутку газу наступні п'ять років. Так, обсяги видобутку природного газу у 2025 році будуть від 9,9 млрд м³ до 12,5 млрд м³.

Читайте також

У листі Вітренко (досьє Юрія Вітренка) наголосив і на порушеннях, які Державна аудиторська служба виявила в діяльності "Нафтогазу" у 2018-2019 роках.

Останні призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на суму 75,5 млрд грн, - йдеться у листі.

В. о. міністра зазначив, що Офіс платників податків виявив порушення в "Укртрансгаз", що призвело до заниження сплачених АТ "НАК "Нафтогаз України" дивідендів на суму 35,2 млрд грн.

З огляду на наведені вище факти, а також беручи до уваги інформацію, наведену в додатках до цього листа, Міненерго пропонує невідкладно розглянути питання зміни керівництва АТ "НАК "Нафтогаз України", припинення контрактів з членами Наглядової ради та проведення конкурсів на заміщення відповідних посад, - написав Вітренко.

Фото: lb.ua

Фото: lb.ua

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський 25 січня попросив депутатів монобільшості підтримати призначення Вітренка на посаду першого віцепрем’єра - міністра енергетики. Він пояснив, що в.о. міністра обмежений у повноваженнях.

При першому голосуванні 17 грудня Вітренку у Верховній Раді забракло 40 голосів за призначення першим віцепрем'єром - міністром енергетики України.

1