Українці будуть змушені платити податок за кожен гектар земельних паїв

Нововведення не вплинуть лише на великі агрохолдинги, а ось простим українцям доведеться віддати останнє
Головне
Українці будуть змушені платити податок за кожен гектар земельних паїв
Земля, поле Фото: Pexels
30 Листопада 2021, 20:14
читать на русском

Згідно з новим "ресурсним" законом, який Верховна Рада ухвалила 30 листопада, українцям доведеться платити податок за кожен гектар земельного паю. Зокрема мінімальний податок буде становити майже 1,5 тис. грн з кожного гектара.

Відповідний закон набере чинності з 1 січня 2022 року у тому випадку, якщо його підпише президент Володимир Зеленський.

Українці, які мають земельний пай, будуть змушені платити за його кожен гектар. Навіть тоді, коли ділянка розташована в межах міста та фактично вважається городом. Якщо розмір цього городу становить 0,5 га (50 соток), власникам доведеться платити фіксований податок.

Важливо, що сплачувати податок доведеться й тоді, коли людина вирощує на цій ділянці продукцію виключно для власного споживання і не торгує нею на ринку.

Власники земельних паїв, розташованих за межами населених пунктів, повинні будуть платити не менше мінімальної суми податку - приблизно 1,5 тисяч гривень за 1 гектар.

Від цих нововведень постраждають виключно невеликі фермери та власники земельних паїв, а ось на великі агрохолдинги це не вплине. Оскільки вони де-юре не є власниками землі.

Нагадаємо, що голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев вважає, що це "найважчий законопроєкт у цьому році, до якого було подано до першого читання 11 з половиною тисяч депутатських пропозицій та поправок". Також він сказав, що Верховна Рада застосувала процедуру, коли від кожної депутатської фракції та групи було подано по п’ять правок.

Читайте також