Українці не будуть лягати в труни та чекати, поки прийдуть іноземні солдати - Зеленський

Президент занепокоєний провокаціями на Сході України
Українці не будуть лягати в труни та чекати, поки прийдуть іноземні солдати - Зеленський
Українські військові та Володимир Зеленський (фото: president.gov.ua)
20 Лютого 2022, 14:27
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський вважає, що навіть один обстріл або артилерійський постріл можуть призвести до повномасштабної війни з Росією.

В інтерв'ю для CNN президент каже, що до початку бойових дій також можуть призвести провокації.

Він нагадав, що Росія розмістила свої війська у Криму та на тимчасово окупованій території Донбасу.

Тож провокації, дійсно, дуже небезпечні, якщо у вас є така кількість військ. Один постріл, один гарматний вогонь можуть призвести до війни, – сказав він.

За його словами, та напруженість, яка наразі спостерігається на Сході України, є "жахливою" та є трагедією для України.

Це трагедія і для росіян, які мали хороші стосунки з Україною, - додав він.

Зеленський сказав CNN, що партнерам по НАТО необхідно уточнити терміни, за яких країна може приєднатися до військового альянсу:

Україна потребує гарантій безпеки... Ми розумні люди... Ми розуміємо, що через НАТО є багато різних ризиків, немає консенсусу навколо інших союзників, усі кажуть, що між Україною та НАТО нам потрібно пройти певну дистанцію, що нам потрібно йти пішки. Все, що ми говоримо, це скажіть нам, скільки часу потрібно, щоб пройти цю відстань?

Він також розповів, що наразі він отримує інформацію про ситуацію на кордонах та на окупованому Сході України від розвідки, яку назвав "своїм інтелектом":

Я довіряю українській розвідці, яка... розуміє, що відбувається вздовж наших кордонів, яка має різні джерела отримання розвідданих, і розуміє різний ризик на основі перехоплених даних... цю інформацію слід використовувати.

Він продовжив: "Ми насправді не живемо в омані. Ми розуміємо, що може статися завтра... просто класти себе в труни та чекати, поки прийдуть іноземні солдати, ми не готові".

Нагадаємо, раніше президент США Джо Байден заявив, що російський лідер Володимир Путін вже ухвалив рішення напасти на Україну. При цьому до російського військового вторгнення можна все вирішити дипломатичним шляхом.

Байден наголосив, що Росія може вже найближчими днями напасти на Україну, і якщо це станеться, то Київ теж зазнає атаки.

Відповідаючи на запитання, які є докази того, що Путін вже ухвалив рішення вдертися до України, Байден послався на "значні розвідувальні можливості" США.

Читайте також

1