Українці розповіли, яку вони хочуть зарплату - опитування

За останній рік рівень прийнятної заробітної плати підвищився приблизно на 5,5% у порівнянні з минулим
Українці розповіли, яку вони хочуть зарплату - опитування
Опитування (фото: Pexels)
17 Грудня 2020, 13:17
читать на русском

Уявлення українців про рівень прийнятної заробітної плати відрізняється в залежності від віку, статі, місця проживання та місцевості.

Про це свідчать дані опитування компанії Research & Branding Group.

За результатами опитування, відповіді людей щодо прийнятної зарплати істотно відрізняються.

Мінімальна сума, за яку готові працювати, становить 5 тис. грн, а максимальна - 100 тис. грн. Найчастіше серед опитаних прийнятними були зарплати від 10 тис. грн до 25 тис. грн.

В цілому по вибірці середнє значення прийнятного для українців рівня заробітної плати склало 20 328 гривень, що в 1,7 раза менше, ніж зафіксований Держстатом середній рівень зарплати в жовтні 2020 року, - зазначили у компанії.

Зазначається, що за останній рік рівень прийнятної заробітної плати підвищився приблизно на 5,5% (з 19,3 тис. гривень у 2019 році до 20,3 тис. гривень у 2020 році), але співвідношення реальної й прийнятної зарплати в порівнянні з вереснем 2019 майже не змінилося.

Опитування про бажану зарплату

Опитування про прийнятну зарплату (фото: rb.com.ua)

На прийнятний рівень заробітної плати впливають також стать, вік, місцевість та регіон проживання респондентів.

Чоловіки вказували вищий рівень прийнятної зарплати, ніж жінки (в середньому, відповідно, 22 тис. і 18,9 тис. грн).

Зі збільшенням віку опитаних відзначається зниження рівня прийнятної для них заробітної плати. Респонденти у віці 30-39 років хочуть близько 23 тис. грн, у осіб старшої вікової групи рівень прийнятної зарплати склав 16,1 тис. грн.

Читайте також

У сільській місцевості зафіксований нижчий рівень прийнятної зарплати, ніж в обласних центрах. Так, у сільській місцевості - 17,2 тис. грн, а у великих містах - 23,1 тис. грн.

На сході України опитувані відзначили більший рівень прийнятної зарплати (в середньому 22,6 тис. грн), ніж у західному регіоні (в середньому 18,6 тис. грн).

У центральному та південному регіонах середнє значення прийнятного рівня заробітної плати  склало близько 20 тис. грн.

Опитування проводилося від 16 по 25 жовтня 2020 року. Опитали 1800 респондентів у віці від 18 років і старше. Вибірка репрезентує населення України за статтю, віком, типом населеного пункту та регіоном проживання (за винятком непідконтрольних територій Донецької й Луганської областей, АР Крим та м.Севастополь). Метод опитування - особисте формалізоване інтерв'ю (face-to-face). Максимальна похибка вибірки не перевищує +/- 2,4%.

Нагадаємо, що головними подіями року в нашій державі українці визнали місцеві вибори й карантин, а у світі – вибори президента США та епідемію коронавірусу.