Українцям дозволили не декларувати подарунки: змінено закон "Про запобігання корупції"

Звільнено від декларування подарунки, якщо вони передаються на благодійність
Українцям дозволили не декларувати подарунки: змінено закон "Про запобігання корупції"
Верховна Рада Фото: акаунт парламенту у Телеграмі
21 Квітня 2022, 20:13
читать на русском

Верховна Рада 21 квітня внесла зміни до закону "Про запобігання корупції" щодо особливостей застосування законодавства у сфері запобігання корупції в умовах воєнного стану (№7280).

Як повідомляє пресслужба ВР, Зокрема, звільняються від декларування подарунки (якщо вони передаються на потреби ЗСУ чи гуманітарну допомогу), допомога (зокрема, надана за кордоном), суттєві зміни майна.

Цей документ спрямований на законодавче врегулювання застосування обмежень на одержання подарунків особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та прирівняними до них особами, а також правил декларування таких подарунків у період дії воєнного стану, - йдеться у повідомленні.

Проєкт закону пропонує визначити вичерпний перелік обставин одержання коштів, товарів, робіт чи послуг безоплатно або за ціною, нижчою від мінімальної ринкової, на які під час дії правового режиму воєнного стану не поширюються обмеження щодо допустимої вартості одержаних подарунків, передбачене частиною другою статті 23 Закону України "Про запобігання корупції".

Нагадаємо, Національне агентство з питань запобігання корупції не може конфіскувати майно та активи затриманого Віктора Медведчука, оскільки український закон  не дає такої можливості.

Як повідомив глава Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков, активи Віктора Медведчука можна буде конфіскувати у разі ухвалення Верховною Радою законопроєкту 7194 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо підвищення ефективності санкцій, пов'язаних з активами окремих осіб (від 23 березня 2022 року)".

Зокрема, він передбачає "удосконалення правового механізму вилучення заблокованих підсанкційних активів".

Читайте також

1