Українцям можуть повернути радянські банківські вклади - Мінфін

Виплати радянських заощаджень почнуться, якщо у державі знайдуть зайві кошти
Українцям можуть повернути радянські банківські вклади - Мінфін
Гривня Фото: Парламент.UA
2 Лютого 2021, 10:58
читать на русском

Міністр фінансів Сергій Марченко розповів, за яких умов в Україні може початися виплата радянських банківських вкладів.

За його словами, Україна в майбутньому може повернутися до питання виплати заощаджень вкладникам колишнього Ощадбанку СРСР, якщо для цього будуть фінансові можливості.

В етері телеканалу "Україна 24" міністр сказав:

Декілька разів були спроби повернення заощаджень вкладникам колишнього Ощадбанку СРСР. На даному етапі є рахунки і є зобов'язання певні. Чи готові ми зараз як уряд, як держава в цілому до такого роду виплат? Скажу, що ні, тому що за цей проміжок часу виникло багато інших зобов'язань. Але це не значить, що до цього питання не можна буде повернутися за наявності необхідних фінансових можливостей.

Читайте також

Нагадаємо, загальна кількість українських вкладників, що постраждали в результаті розміщення коштів в "Ощадбанку" колишнього СРСР оцінюється на рівні 12 млн осіб. Загальна сума заборгованості України по грошовим заощадженням вкладників "Ощадбанку" колишнього СРСР  станом на серпень 2014 року складала понад 130 млрд грн.

За інформацією АТ "Ощадбанк", в системі "Реєстр вкладників заощаджень громадян" на початок 2012 року було внесено дані про знецінені заощадження більш як 11,8 млн громадян України, з яких тільки близько 6,16 млн осіб вже одержали компенсацію в межах 1000 гривень.

21 грудня 2020 року Кабінет міністрів України ухвалив рішення про виділення коштів на виплати компенсацій за рішеннями міжнародних судових організацій з Фонду по боротьбі з Covid-19. Відтак, з ковідного фонду заберуть 103 мільйони на виплати вкладникам "Кредитпромбанку".

1