Українцям в Росії важко зберегти національну свідомість - філолог

За кордоном українці об'єднуються для того, щоб підтримувати національну ідентичність
Ексклюзив
Українцям в Росії важко зберегти національну свідомість - філолог
Українці (Фото: picabu)
13 Листопада 2021, 14:37
читать на русском

Українцям, які проживають у Росії, важко та практично неможливо зберегти мовну та національну свідомість.

Про це розповів кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови і прикладної лінгвістики Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка Сергій Різник ексклюзивно для Парламент.UA.

У Росії, зокрема, в Москві чи в Сибіру, де проживають сотні тисяч наших земляків, зберігати (і головне – відкрито виявляти) мовну і національну свідомість їм там надзвичайно важко. Практично неможливо. Кажу це на основі власних спостережень, бо в 90-х роках доводилося багато бувати в регіонах з високою концентрацією переселенців з України – в Тюменській області, на Чукотці, в Приморському краї і, звичайно, в Москві, - сказав Сергій Різник.

За його словами, за кордоном українці зберігають свою мову не лише в родинному колі, але й об'єднуються в общини для того, щоб підтримувати звичаї, мову, матеріальну культуру і національну ідентичність.

Такі об'єднання дають про себе чути і знати в  словянських країнах, у Португалії,  в Канаді, в Австралії, у США, в країнах Південної Америки тощо, - додав філолог.

Нагадаємо, кількість людей, які повсякденно спілкуються українською мовою, зростає. Зокрема, державною мовою широко спілкується молодь.

Читайте також

1