Українська економіка відновлюється після коронакризи повільніше, ніж очікувалося – НБУ

Водночас у Нацбанку очікують на значне річне зростання завдяки послабленню карантинних обмежень
Головне
Українська економіка відновлюється після коронакризи повільніше, ніж очікувалося – НБУ
Фінансові звіти (Фото: Getty Images)
23 Червня 2021, 08:34
читать на русском

Економіка України відновлюється після коронакризи повільніше, ніж очікувалося, однак економісти прогнозують, що ситуація покращиться у II кварталі цього року.

Про це йдеться у звіті, оприлюдненому на сайті Національного банку України.

За оцінками фахівців, валовий внутрішній продукт в I кварталі 2021 року зменшився на 2% в річному вимірі. Цей результат контрастує з високими темпами відновлення споживчого попиту і сприятливою ситуацією для більшості ключових секторів економіки.

Негативно на зміну ВВП впливали зниження фізичних обсягів експорту товарів, стрімке відновлення імпорту і мляві інвестиції. Додатковим фактором скорочення стали карантинні обмеження, - зазначили фінансисти.

Водночас в НБУ очікують значного приросту ВВП у річному вимірі в II кварталі завдяки ефекту низької бази порівняння минулого року (тобто вкрай низьким тогорічним карантинним економічним показникам). У фінрегулятора вважають, що фундаментально ситуація також поліпшується - стрімко зростає споживання, а умови торгівлі для основних експортних галузей дуже сприятливі.

Економіка вже в основному пристосувалася до роботи в умовах карантину, а нові обмеження стають більш гнучкими для бізнесу. За підсумками року ВВП має зрости на 3,8% і буде трохи нижчим, ніж у 2019 році. Для прискорення темпів зростання бракує інвестиційної активності, -підсумували в НБУ.

Нагадаємо, Національний банк України оголосив про відновлення економічного зростання і закінчення коронакризи.

Читайте також

1