Українська роборука-протез увійшла до списку кращих винаходів 2022 року

Винахід потрапив на обкладинку журналу Time
Важливо
Українська роборука-протез увійшла до списку кращих винаходів 2022 року
14 Листопада 2022, 21:45
читать на русском

Український стартап Esper Bionics розробив протез, який пропонує цілий набір електронних функцій, роблячи його повноцінною роборукою.

Про це повідомляє Gagadget.

Роборука важить лише 380 грамів, розповідають у компанії, а також випускається у чотирьох розмірах. Вона має 24 датчики, які вловлюють і обробляють м'язову активність та мозкові імпульси, щоб активувати дію в руці.

Esper Hand використовує спеціальний нейрокомп'ютерний інтерфейс (brain-computer interface) для обміну інформацією між мозком і пристроєм. В складі пристрою також є цифровий сигнальний процесор (DSP), який забезпечує обробку сигналів, передаючи дані в хмару. З часом протез починає "розуміти" шаблони рухів конкретної людини та її звички й надалі починає їх передбачати й підлаштовуватись під них.

Судячи з офіційного сайту компанії, Esper Hand уже зареєстрований в FDA (Управління з продовольства і медикаментів США). Винахід отримав дозвіл на продаж у США та співпрацю з американськими страховими компаніями.

Загалом Esper Hand складається з 288 унікальних компонентів, а саме: 142 металевих, 130 пластикових та 16 силіконових елементів. Рука виготовлена методом лиття, фрезерування та багатоструменевого термоплавкого друку (MJF).

Варто зазначити, що роборуку від Esper Bionics зараз можна побачити прямо на обкладинці журналу Time – там вийшла стаття про найкращі винаходи 2022 року.

Використовуючи досягнення в галузі штучного інтелекту та цифрової обробки сигналів, протез руки Esper Bionics є першим хмарним роботизованим протезом на основі штучного інтелекту, який із часом стає розумнішим, – цитує слова винахідників журнал Time.

Поки невідомо, коли стартують повноцінні продажі та скільки коштуватиме Esper Hand. Раніше звучали різні варіанти ціни – від 6000 доларів на українському ринку до 10-16 тисяч на інших.

Довідка: Esper Bionic – інженерна компанія, що спеціалізується на мехатроніці, штучному інтелекті та технологіях Інтернету речей для доповнення людини.

Стартап заснували у 2019 році, а керує компанією Дмитро Ґазда.

Першими продуктами компанії стали Esper Hand (біонічний самонавчальний протез руки), Esper Control (неінвазивний інтерфейс мозок-комп'ютер), та Esper Platform (хмарне програмне рішення для індивідуалізації управління пристроями на основі хмарних технологій).

Нагадаємо, в Україні запустили ресурс "Національний кадровий резерв", у межах якого українці можуть пройти безплатне тестування. Штучний інтелект визначає, який пул професій найбільше підходить людині, якими soft skills вона володіє та чи має підприємницькі навички.

Читайте також

1