Українські протикорабельні ракети "Нептун" вдарили по крейсеру "Москва" у Чорному морі

Навіть якщо крейсер вціліє, декілька років він буде не боєздатним
Українські протикорабельні ракети "Нептун" вдарили по крейсеру "Москва" у Чорному морі
Російський крейсер “Москва” / Фото з Telegram
14 Квітня 2022, 08:54
читать на русском

Спікер Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук повідомив, що флагман Чорноморського флоту РФ ракетний крейсер "Москва" буде небоєздатним як мінімум один рік. Точний стан корабля росіяни тримають в секреті.

Ввечері 13 квітня українські протикорабельні ракети "Нептун" вразили крейсер "Москва" - саме той, який захисники з острова Зміїний, відправили у всім відомому напрямку. Відомості про завданий удар підтвердив радник голови Офісу президента Олексій Арестович та керівник Одеської військової адміністрації полковник Максим Марченко.

Повідомлялось, що нібито в борт цього немаленького кораблика (12 тис. тонн водотоннажності, 500 з лишком людей екіпажу, ешелонована ППО, ударне озброєння і так далі) потрапили два наші "олівці". Крейсер горів в районі острова Зміїний. Рятувальні заходи ускладнені погодними умовами – у морі вирував шторм.

У Міністерстві оборони РФ підтвердили, що у крейсера серйозні проблеми. Щоправда, противник повідомляє про детонацію боєзапасу. Навіть якщо крейсер вціліє, декілька років він буде не боєздатним.

Крейсер "Москва" Чорноморського флоту отримав серйозні пошкодження внаслідок детонації боєзапасу, що стався внаслідок пожежі. Екіпаж евакуйовано. Причини пожежі встановлюються, - повідомили у ворожому відомстві.

Зазначимо, що повна евакуація команди військового корабля можлива лише в одному випадку – коли він тоне.

Довідка. Крейсер "Москва" - одна з найбільших одиниць флоту Росії, корабель першого класу, "вбивця авіаносців".

Він був збудований у Миколаєві у другій половині 1970-х років. Довжина корабля становить 186 м-коду, а основним озброєнням є протикорабельні ракети П-1000 "Вулкан". Відігравав ключову роль у підтримці російських військових дій у Сирії.

У лютому 2022 року брав участь у захопленні росії острова Зміїний.

1