Українські школярі залишилися без освіти на час війни: чи відновлять дистанційку

Міносвіти розробляє алгоритм організації освітнього процесу
Ексклюзив
Українські школярі залишилися без освіти на час війни: чи відновлять дистанційку
Діти Фото: olia danilevich з Pexels
9 Березня 2022, 18:13
читать на русском

Міністерство освіти та науки України розробляє алгоритм організації освітнього процесу під час війни.

Про це написав міністр Сергій Шкарлет у статі для Парламент.UA.

За словами міністра, для убезпечення всіх учасників освітнього процесу під час правового режиму воєнного стану Міністерство освіти та науки 25 лютого 2022 року рекомендувало в усіх закладах освіти оголосити канікули щонайменше на два тижні.

Наразі в деяких регіонах України зберігається реальна загроза для життя та здоров’я мирних мешканців, у тому числі дітей. Водночас є регіони, де безпекова ситуація дозволяє розпочати освітній процес (у першу чергу – у дистанційній формі). Відтак, згідно з нашою позицією, освітній процес має бути організований з урахуванням безпекової ситуації в конкретному регіоні, у конкретній громаді, - каже міністр.

За його словами, головне – зберегти життя дітей, педагогів, працівників.

Водночас ми зобов’язані зробити все можливе, аби "маленькі громадяни" могли здобувати якісну освіту, якщо це об’єктивно можливо. Відтак, засновники та керівники закладів освіти можуть самостійно ухвалювати рішення – чи "запускати" освітній процес, і якщо "запускати" – у якій саме формі (дистанційній, очній, змішаній). Ми лише рекомендуємо, що освітній процес може бути запущений (приміром, у дистанційній формі) у тих регіонах і громадах, у яких для цього існують належні умови, з точки зору безпеки та ресурсного забезпечення, - додав він.

Міністр каже, що освіта, наука, культура – це безцінне надбання будь-якої нації: "Ми сильні, тому що ми справжня нація – вільна, демократична, виважена. Ми маємо зробити все можливе, аби наші діти росли розумними, розсудливими, справжніми патріотами".

Шкарлет переконаний: якщо освітній процес буде запущений, хоча б фрагментарно – це буде потужним "сигналом" для всього суспільства: добро переможе, і вже скоро ми повернемося до нормального життя.

Також ворог має побачити: нас не залякати! Якщо є освіта – є сила, є дух, є прагнення до свободи і до Перемоги. Я вже провів кілька зум-конференцій з керівниками обласних департаментів (управлінь) освіти, громадськими активістами, представниками батьківської спільноти. Усі співрозмовники палко підтримали нашу пропозицію: освіту треба "запускати" там, де це можливо, - сказав міністр.

За його словами, наразі міністерство готує пакет відповідних рекомендацій, які будуть обговорюватися за участю місцевих органів управління освітою, керівників закладів освіти, громадських організацій, а також науковців-педагогів.

Пропонується, що відповідний орган (або посадова особа) зможе ухвалити, виходячи з безпекової ситуації, одне з таких рішень: тимчасове призупинення освітнього процесу (виконання працівниками закладів освіти заходів та завдань, що визначені військово-цивільною адміністрацією); організація освітнього процесу за дистанційною формою навчання (за погодженням з військово-цивільною адміністрацією), організація навчання за індивідуальною формою (у тому числі орієнтація на задоволення освітніх потреб учнів у малокомплектних класах), організація освітнього процесу за змішаною формою навчання (у тих регіонах, де це дозволяє безпекова ситуація).

Учні з числа внутрішньо переміщених осіб, за їхнім бажанням, зможуть тимчасово отримувати освітні послуги (у тому числі в дистанційній формі) за місцем тимчасового перебування.

У той же час організація освітнього процесу у традиційній або змішаній формі можлива лише у закладах, які мають відповідну безпекову інфраструктуру (укриття, засоби сигналізації, системи життєзабезпечення тощо).

Рекомендуємо усім педагогам, батькам та учням використовувати наявні електронні ресурси, насамперед, Всеукраїнську школу онлайн, регіональні платформи, ресурси закладів освіти, у тому числі приватних. Наразі планується організувати ютуб-канали, на яких будуть демонструватися уроки за стандартною програмою, - каже Шкарлет.

Він запевнив, що міністерство в жодному разі не ухвалюватиме якихось імперативних рішень – розпочати або не розпочати освітній процес. Ми даємо конкретні рекомендації – як можна розпочати освітній процес у тих регіонах і громадян, де це можливо. Якщо здобувачі освіти (учні, студенти) не можуть приєднатися до навчання – нікого не відраховуватимуть. Місцеві органи управління освітою поширюватимуть зазначену інформацію та допомагатимуть організувати підключення до дистанційної форми навчання здобувачів освіти, у тому числі з числа внутрішньо переміщених осіб.

Нагадаємо, 25 лютого, на наступний день після початку російської війни в Україні, міністр освіти та науки Сергій Шкарлет оголосив про закриття всіх освітніх закладів та про переведення їх на двотижневі канікули.

Читайте також

1